Moa Ilar gick i mål först av alla
Moa Ilar gick i mål först av alla - Foto: Ulf Palm/TT

Äntligen! Svenskornas stafettsuccé – för första gången på 14 år: "Häftigt"

Sverige hade inte vunnit en damstafett i världscupen på 14 år. Nu är den sviten bruten.
– I dag var det ingenting annat som gällde. Vi kände att nu ska vi ha den där förbaskade stafettsegern, säger Ebba Andersson till Viaplay.


USA chockade inledningsvis alla genom att sätta sina två främsta åkare – Jessie Diggins och Rosie Brennan – på de första två sträckorna i stafetten på 4x7,5 km i Gällivare.

Ett drag som, inledningsvis, skulle ge resultat.

USA var i en stor ledning efter de två första sträckorna. Moa Lundgren inledde för Sverige och när Emma Ribom som körde den andra sträckan växlade till Ebba Andersson var Sverige 19,2 sekunder efter USA.

– Det var kul att åka och det är häftigt med det här gänget. Vi var taggade och sugna på att göra något riktigt bra ute i spåret. Det var en mäktig laginsats, säger Ribom.

Jättesträcka av Ebba Andersson

Avståndet till USA krympte snabbt på den tredje sträckan. Andersson var urstark och lyckades till slut passera amerikanskan Sophia Laukli.

Slagläge för Moa Ilar, som hade 4,6 sekunder ned till amerikanskan Julia Kern, inför den sista sträckan.

Men det blev egentligen aldrig särskilt dramatiskt.

Den formstarka Ilar, som fått ett stort genombrott den här vintern, höll alla bakom sig och gick i mål 13,5 sekunder före Tyskland. USA blev trea.

Moa Ilars pengasuccé i Världscupen – efter bara en vecka: "Fruktansvärt mycket"

Första sedan 2009

För första gången på 14 år har Sverige nu alltså vunnit en damstafett i världscupen. Senaste segern var 2009 i Beitostølen då Charlotte Kalla körde Sveriges sista sträcka. Nu är den sviten bruten – till Moa Ilars och övriga svenska åkares stora glädje.

– Äntligen! Vi går in med ett ganska tungt favoritskap inför den här dagen. Jag tycker att vi bär upp det otroligt bra. Vi är ett starkt lag. Vi har många hemma sjuka men ändå vinner vi med ett otroligt bra lag. Så det visar vilken bredd vi har, säger Ilar.

Sveriges andralag, med Sofia Henriksson, Märta Rosenberg, Lisa Ingesson och Louise Lindström slutade femma.

Herrarna kom tvåa

Senare under söndagen kom herrarna tvåa i stafetten, efter en vinststrid mot Norge. 

Läs mer om herrarnas stafett i Världscupen här!

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!