Janne Andersson tränade det svenska herrlandslaget i fotboll i sju år.
Janne Andersson tränade det svenska herrlandslaget i fotboll i sju år. - Foto: Christine Olsson/TT

Miljonbeloppet: Så dyrt var Janne Anderssons avsked från landslaget

Janne Andersson och Håkan Sjöstrand är på väg att lämna sina uppdrag i det svenska fotbollförbundet. Enligt Sportbladets uppgifter köptes de båda ut från sina respektive kontrakt för en inte så liten summa.


Janne Andersson tog över det svenska herrlandslaget i fotboll 2016 och coachade landet till ett VM-slutspel och ett EM-slutspel.

Efter fiaskot i det senaste kvalet inför EM i Tyskland 2024 var det dags för förbundet att gå vidare och Janne Andersson hade då gjort sitt som förbundskapten.

Efter sju år med Andersson – några händelser vi minns

Janne Andersson och Håkan Sjöstrand köptes ut från kontrakten

Kontraktet som var skrivet sträckte sig till och med nästa sommar, men i och med det missade slutspelet upphör istället kontraktet vid årsskiftet. Eftersom kontraktet sträckte sig längre behövde således det svenska fotbollförbundet köpa ut sin förbundskapten från kontraktet, uppger Sportbladet.

Detsamma gäller även generalsekreteraren Håkan Sjöstrand som också lämnar sin roll vid årsskiftet, och således också köptes ut.

Håkan Sjöstrand lämnar även han sin roll vid årsskiftet. Hans ersättare är Andrea Möllerberg. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Här är Janne Anderssons monsterlön – så mycket tjänar han

Så mycket kostar det att köpa ut Janne Andersson och Håkan Sjöstrand

Vad kostar det då att köpa loss en förbundskapten och en generalsekreterare från sina respektive kontrakt? En hel del visar det sig.

Enligt Sportbladets uppgifter ska beloppet för de båda nämligen uppgå till minst fem-sex miljoner kronor. 

Den nytillträdde generalsekreteraren för det svenska fotbollförbundet, Andrea Möllerberg bemötte de uppgifterna i ett sms till Sportbladet, där hon menar att hon inte haft något med det att göra då hon nyligen tillträtt.

”Jag uttalar mig inte om enskilda medarbetare och att Janne avslutade sin roll var om jag kommer ihåg det rätt innan jag blev generalsekreterare. Så inget jag har varit inblandad i”.

/
/
Senaste nytt

Ronaldo avstängd efter gest

Nilsson Lindelöf vinnare i svenskmöte

igår 22:54
Manchester United reste sig efter förlusten mot Fulham i helgen. Victor Nilssons Lindelöfs lag gick segrande ur svenskmötet i FA-cupen mot Anthony Elangas Nottingham.

Sverige en seger från EM – körde över Island

igår 22:12
De svenska handbollsdamerna besegrade Island med 37–24 på bortaplan. Nu kan EM-biljetten säkras vid seger på lördag i Karlskrona mot samma motstånd.

Brynäs säkrade seriesegern – fajt om andraplatsen

igår 21:30
Brynäs säkrade seriesegern i hockeyallsvenskan efter 5–2 borta mot Tingsryd. Däremot är det full kubbning om andraplatsen där fyra lag är inblandade.

Edsbyns kross i avgörande derbyt

igår 21:02
Edsbyn krossade Bollnäs på bortaplan i den femte och avgörande SM-kvartsfinalen i bandy. Ted Hedell gjorde fyra mål när Edsbyn utklassningsvann med 10–1. Vetlanda är också semifinalklart efter seger över Sirius med 4–3.

Världens bästa bakom Spaniens titel

igår 20:54
Världsmästare, favorit till OS-guldet och nu även Nations League-vinnare.