Janne Andersson tränade det svenska herrlandslaget i fotboll i sju år.
Janne Andersson tränade det svenska herrlandslaget i fotboll i sju år. - Foto: Christine Olsson/TT

Miljonbeloppet: Så dyrt var Janne Anderssons avsked från landslaget

Janne Andersson och Håkan Sjöstrand är på väg att lämna sina uppdrag i det svenska fotbollförbundet. Enligt Sportbladets uppgifter köptes de båda ut från sina respektive kontrakt för en inte så liten summa.


Janne Andersson tog över det svenska herrlandslaget i fotboll 2016 och coachade landet till ett VM-slutspel och ett EM-slutspel.

Efter fiaskot i det senaste kvalet inför EM i Tyskland 2024 var det dags för förbundet att gå vidare och Janne Andersson hade då gjort sitt som förbundskapten.

Efter sju år med Andersson – några händelser vi minns

Janne Andersson och Håkan Sjöstrand köptes ut från kontrakten

Kontraktet som var skrivet sträckte sig till och med nästa sommar, men i och med det missade slutspelet upphör istället kontraktet vid årsskiftet. Eftersom kontraktet sträckte sig längre behövde således det svenska fotbollförbundet köpa ut sin förbundskapten från kontraktet, uppger Sportbladet.

Detsamma gäller även generalsekreteraren Håkan Sjöstrand som också lämnar sin roll vid årsskiftet, och således också köptes ut.

Håkan Sjöstrand lämnar även han sin roll vid årsskiftet. Hans ersättare är Andrea Möllerberg. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Här är Janne Anderssons monsterlön – så mycket tjänar han

Så mycket kostar det att köpa ut Janne Andersson och Håkan Sjöstrand

Vad kostar det då att köpa loss en förbundskapten och en generalsekreterare från sina respektive kontrakt? En hel del visar det sig.

Enligt Sportbladets uppgifter ska beloppet för de båda nämligen uppgå till minst fem-sex miljoner kronor. 

Den nytillträdde generalsekreteraren för det svenska fotbollförbundet, Andrea Möllerberg bemötte de uppgifterna i ett sms till Sportbladet, där hon menar att hon inte haft något med det att göra då hon nyligen tillträtt.

”Jag uttalar mig inte om enskilda medarbetare och att Janne avslutade sin roll var om jag kommer ihåg det rätt innan jag blev generalsekreterare. Så inget jag har varit inblandad i”.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!