Ebba Andersson. Arkivbild.
Ebba Andersson. Arkivbild. - Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Covidkaoset: "Det sista man önskar sig"

För andra året i rad har Ebba Andersson drabbats av covid-19 innan Tour de Ski. Trots det kommer hon att starta i tävlingarna som inleds i Toblach, Italien. Det finns många saker som ligger i vågskålen om man går på för tidigt, säger den förre landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson.


Covid-19 härjar i det svenska längdlandslaget.

Under säsongen har bland andra William Poromaa, Jonna Sundling och Frida Karlsson alla insjuknat och behövt stå över flera av de inledande världscuptävlingarna.

Inför Tour de Ski på lördag meddelade landslaget att ytterligare fyra åkare, däribland Ebba Andersson och Calle Halfvarsson, hade testat positivt för covid-19.

— Det är klart, kommer det (covid) in och det blir en spridning så är ju det naturligtvis inte bra. Det är det sista man önskar sig så här nära en tour, säger den förre landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson.

Risken för formsvacka

Förra säsongen hann Ebba Andersson vara med på de två första världscuphelgerna, i Ruka och Lillehammer, innan det positiva covid-svaret satte stopp och hon fick stå över Tour de Ski.

I år insjuknade skidstjärnan i en lättare covid-infektion och var tvungen att vila från träning under lägret i Lavazè, Italien.

Däremot har 26-åringen meddelat att hon är "frisk och kry" och kommer att starta i Toblach på lördag. Även Calle Halfvarsson har fått "grönt ljus" för att starta i säsongens Tour de ski.

Men att stjärnorna väljer att tävla så tätt inpå kan få konsekvenser.

— Risken nu, med tanke på att det är en viktig tävling, är väl att man kanske inte riktigt hinner läka ut infektionen fullt ut. Det är viktigt att man inte chansar och tävlar med en infektion i kroppen, säger "Pliggen" Andersson och fortsätter:

— Det vi har sett är att efter en covid-infektion kan många få en rätt så långvarig formsvacka och bli väldigt påverkade i sin presentation,

Hälsan går först

Till den svenska truppen till Tour de Ski finns, förutom Ebba Andersson, fjolårets tour-vinnare Frida Karlsson, som även hon fått säsongen störd av covid.

Enligt den förre landslagsläkaren är det väldigt sällsynt att elitidrottare drabbas av allvarligare åkommor efter en covid-infektion. Däremot kan efterföljderna vara desto värre.

— För våra elitidrottare får en liten påverkan väldigt stora konsekvenser om du sätter det i ett tävlingsperspektiv. Även om infektionen är utläkt men man går på för tidigt, speciellt tävlar för tidigt, blir risken sannolikt något högre att man kan få en lång formsvacka efteråt.

För "Pliggen" Andersson är Tour de Ski en extra stor utmaning i och med de många lopp som ska köras under en kort tid. För att kunna ställa sig på startlinjen, menar han, behöver åkarna verkligen vara friska.

— Den viktigaste delen är trots allt idrottarnas hälsa, det måste vara helt grundläggande. Den andra delen är frågan om man har hunnit återhämta sig så man gör sig själv rättvisa.

Tour de Ski inleds på lördag.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!