Ebba Anderssons testades positivt för covid-19 men är nu redo för premiären i Tour de Ski. Arkivbild.
Ebba Anderssons testades positivt för covid-19 men är nu redo för premiären i Tour de Ski. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Stjärnan efter covidkaoset: "Slår ur underläge"

Ebba Andersson reste till Italien med siktet inställt på att vinna Tour de Ski. En covidsjukdom senare och känslan är betydligt mer oviss. Målsättningen har jag fått kasta, säger 26-åringen inför premiären.


Covidkaos. Så kan den senaste tiden i det svenska längdlandslaget summeras. Flera sjukdomar har medfört en stor osäkerhet inför säsongens höjdpunkt: Tour de Ski som drar i gång på lördag.

Ebba Andersson missade förra touren på grund av covid-19 och inför årets tour testades hon positivt igen. Men i onsdags gav hon tummen upp och meddelade att hon är frisk och kry.

Ett glädjande besked efter några annorlunda dagar.

— Det har inte direkt varit någon drömjul, skrattar Andersson.

— Covidsjukdomen kom lagom till jul så jag spenderade julen ganska så ensam. Det blev mycket tid på mitt hotellrum och en hel del promenader.

"Kan bli vad som helst"

Anderssons tur i oturen var att symtomen var milda. Därför kommer hon till start i premiären.

— Det är en väldigt oviss känsla som jag går in med i touren. Jag vet inte vad jag ska förvänta mig när intensiteten skruvas upp och det är dags att trycka på. Jag är beredd på att det kan bli vad som helst och jag försöker att ta det dag för dag, säger hon.

Andersson befann sig i Lavazè, Italien när hon insjuknade. Hon reste ned till lägret i god form och siktade högt.

— Jag hade en tuff målsättning inför jul när jag reste ned hit, jag kände att jag siktar på att vinna. Jag har varit tvåa och trea men aldrig vunnit. Så jag kände att jag hade en form som skulle kunna leda till det. Men den målsättningen har jag fått kasta.

Anderssons nya målsättning? Att överraska sig själv positivt.

— Jag känner att jag slår ur underläge och jag vet inte alls vad jag ska vänta mig.

Även Calle Halfvarsson blev sjuk i covid-19. Arkivbild.

"Får ta det med en klackspark"

En annan svensk landslagsåkare som testades positivt för covid-19 var Calle Halfvarsson. Precis som för Ebba Andersson är han nu tillräckligt frisk för att kunna tävla. Han kände sig i bra form när han blev sjuk.

— Så det hade inte kunnat komma sämre egentligen, säger han.

Nu väntar Tour de Ski för 34-åringen som inte riktigt vet hur han står sig rent fysiskt.

— Jag känner att jag inte är där ännu, att jag är en bit bort. Så vi får se hur lång tid det tar. Drömmen är att jag ska vara där redan i morgon, men det är svårt att se. Jag får ta det med en klackspark.

Vad siktar du på i touren?

— Topp tio skulle vara jättebra. Topp 15 skulle vara okej. Det där är inget som jag hade hoppats på tidigare den här säsongen eller nära inpå touren. Men som läget är nu är förhoppningarna inte allt för höga, säger Halfvarsson.

Tour de Ski pågår från den 30 december till den 7 januari.

TT
/
/
Jul
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!