Ludvig Åberg.
Ludvig Åberg. - Foto: Johan Nilsson/TT

Priset för succén: Kortare jullov

Den halva debutsäsongen som golfproffs blev en formidabel succé. Nu ska världsstjärnan Ludvig Åberg slipa på de små detaljerna för att lyfta ytterligare. I ett US Open har man inte råd att göra några misstag, säger 24-åringen.


När Ludvig Åberg vann sin första PGA-tourtävling i november – ett drygt halvår efter proffsdebuten – blev följden att han tog plats i veckans säsongspremiär på Hawaii. Och vips blev jullovet förkortat.

— Jag hade nästan tänkt vara hemma i två-tre veckor i Sverige annars, men jag är väldigt taggad, säger 24-åringen.

Golfsensationen från skånska Eslöv vann även på Europatouren i höstas och blev endast några månader efter att ha avslutat sin framgångsrika amatörkarriär uttagen i Europas Ryder Cup-lag.

Ludvig Åberg och norske stjärnan Viktor Hovland spelade tillsammans i Ryder Cup, som Europa-laget vann. Arkivbild.

"Går på en mina"

Efter en halv debutsäsong väntar nu det första hela året på USA-touren. Det innebär exempelvis spel i majortävlingar och med största sannolikhet kommer Åberg vara en av två herrgolfare som får representera Sverige i OS i Paris i sommar.

— Nu får jag hantera allt resande och massa olika tidszoner. Man får ta det lite med en nypa salt i början – jag kanske går på en mina här och där. Men jag ska bara försöka göra samma sak som jag gjort under hösten och försöka bli lite, lite vassare på det mesta.

Inga detaljer är för små för att bry sig om. Det var därför Åberg valde att avsluta samarbetet med caddien Jack Clarke, som är den svenska LPGA-spelaren Madelene Sagströms pojkvän.

— Jack har gjort ett fantastiskt jobb under de månader vi jobbade tillsammans. Han fick mig att känna mig väldigt bekväm fast det var obekvämt. Men det jag är ute efter denna säsong är lite mer erfarenhet.

"Någon att lita på"

Då föll valet på Joe Skovron, som burit bagen åt den amerikanske stjärnan Rickie Fowler i över ett årtionde. Skovron har gjort över 50 majortävlingar och känner till alla de golfbanor som väntar under säsongen.

— Joe känner igen sig i svåra och pressade situationer. Då vill jag ha någon att luta mig emot – någon att lita på i alla beslut som man tar. Spelar man ett US Open där man vinner på bara sex, sju slag under par, då har man inte råd att göra några misstag.

Åberg hyllar samarbetet med det tidigare golfproffset Peter Hanson, som vann sex gånger på Europatouren, var med i två Ryder Cup och slutade delad trea i US Masters 2012.

— Jag ser Peter som en mentor, som har så mycket erfarenheter och kunskap kring spelet golf och tourlivet, säger Åberg.

Hanson var även på plats när Åberg tog första segern på PGA-touren i november.

— Utan Peters hjälp hade jag nog inte suttit här i dag med allt det som jag har gjort de senaste månaderna. Det är nog ingen slump att jag råkade vinna när han var där och hjälpte mig den veckan.

Hanson har stöttat Åberg kring det mesta – exempelvis i valet av tävlingar och spelbelastningen under säsongen. I nuläget ligger en plan fram till majordebuten i US Masters på Augusta National i april.

Inget spel i Sverige

— Den planen är ganska spikad och kommer förmodligen inte ändras så mycket. Sedan kanske vi gör en plan fram till slutspelet.

Stjärnan lär inte pegga upp på Vasatorps golfklubb utanför Helsingborg 6–9 juni för spel i Scandinavian Mixed. Europatourtävlingen ligger veckan innan majortävlingen US Open och samtidigt som stortävlingen The Memorial.

— Tyvärr tror jag inte att jag kommer att hinna det eftersom mitt fokus är i USA, men förhoppningsvis kan jag komma över till Europa och spela lite tävlingar emellanåt, säger Ludvig Åberg.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!