Oscar Bergendahl avlossar ett skott i landskampen mot Japan.
Oscar Bergendahl avlossar ett skott i landskampen mot Japan. - Foto: Mikael Fritzon/TT

Formbeskedet inför EM – svensk målfest mot Japan

Handbollslandslagets EM-premiär mot Bosnien-Hercegovina i Tyskland är mindre än en vecka bort. Då slipar Glenn Solbergs regerande mästare på formen i Jönköping och Ängelholm. Japan är sparringpartner.


I det första mötet av två på tre dagar hade japanerna inte mycket att sätta emot. Sverige vann klart, stänkte in över 40 bollar och vann med 42–30 (20–13).

Men mittnian Jim Gottfridsson var inte helt nöjd.

— Vi gör väldigt många mål men vi släpper också in väldigt mycket. Det är nog lite okoncentration. Vi ska försöka fortsätta göra mycket mål men också kolla på hur vi får ned motståndarens siffror lite grann, säger han till SVT.

— Vi behärskar det mesta, kan byta spel mycket, men vi måste vara mer direkta, som i andra halvlek. Över tid i ett mästerskap måste man vara väldigt direkt, fortsätter veteranen som i nästa vecka går in i sitt tionde mästerskap.

Klar ledning i pausen

Den ena växeln efter den andra lades i och redan i halvtid var försprånget påtagligt.

Felix Claar firade sin 27-årsdag med att stänka in fem bollar.

— Det är en god känsla. Vi startar väl så där och fick inte upp tempot som vi ville men sedan blev vi stabilare och stabilare bakåt och fick de enkla kontringsmålen som gjorde att vi leder med sju, säger mittnian och födelsedagsbarnet Felix Claar till SVT.

"För med sig press"

Sverige är regerande Europamästare och stökar av sitt gruppspel i Mannheim. Förutom Bosnien på torsdag väntar sedan Nederländerna och Georgien.

Som titelförsvarare går handbollsherrarna in i mästerskapet som en av förhandsfavoriterna.

— Det för med sig press, så klart. Vi kommer att ta det steg för steg. EM är extremt tufft, det vet vi om. Vi vet också att vi kan gå hur långt som helst. Det är så jag tänker, säger Barcelonastjärnan Hampus Wanne till SVT.

TT
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!