Amerikanskt jubel. Tvåmålsskytten Isaac Howard (22) firar med lagkamraterna medan svenskarna deppar. - Foto: Adam Ihse/TT

Finalfall för Juniorkronorna – silver igen

Finalmotgångarna fortsätter för Sverige i junior-VM. Det blev inget tredje guld – däremot det tolfte silvret. USA var för starkt i finalen och vann med 6–2. Det är tungt, säger Mattias Hävelid till SVT.

Otto Stenberg och Jonathan Lekkerimäki gjorde de svenska målen – men det räckte inte långt när USA slog till sex gånger, det sista i tom bur.

Så många mål har Juniorkronorna inte släppt in under 60 minuter tidigare i turneringen.

Juniorkronorna hade laddat för att bryta den långa guldtorkan och fixa segerfest för första gången sedan 2012.

Samlar på silver

I stället blev det ännu ett silver. Det tolfte i historien efter den åttonde finalförlusten på nio försök. Och tredje silvret i ett hemmamästerskap.

JVM har förr i tiden också avgjorts i serieform då inga rena finaler har spelats.

De här lagen känner varandra bra efter heta duster på U18-nivå.

14 svenska spelare från detta lag tog guld i U18-VM 2022 mot just USA i finalen, medan nio var med och förlorade i förlängning i fjol.

Sverige började optimistiskt och när laget fick spela i numerärt överläge var det nära flera gånger. Noah Östlund sköt mellan benen på sig själv och med ryggen mot mål. Det hade blivit ett klassiskt mål om pucken letat sig in.

Styrde in första

Men USA blev starkare i perioden och tog ledningen under en avvaktande utvisning. Gabe Perreault styrde in 1–0 bakom Hugo Hävelid.

Frölundaforwarden Otto Stenberg gav dock Sverige och Scandinavium hopp. Bara drygt två minuter in i mittperioden styrde han in kvitteringen sedan Mattias Hävelid först skjutit.

Sedan var Stenberg nära igen på en retur.

Men ett slarvigt svenskt byte gav amerikansk 2–1-ledning. Backen Drew Fortescue uppfattade situationen och frispelade Isaac Howard som iskallt lade pucken mellan benskydden på Hävelid.

— Jag tycker att vi kommer ut bra som vi vill. Vi kanske inte får med oss utdelning från start. Men jag tycker ändå att vi krigar på i två perioder. Men det vill sig inte riktigt i tredje, säger Mattias Hävelid.

Olycklig Hävelid

Knappt fem minuter senare slog Howard till igen bakom en olycklig Hugo Hävelid.

Parallellt med mållinjen lade han in pucken framför mål och Djurgårdsmålvakten styrde själv in pucken.

Sedan blev det heta känslor efter två potentiella amerikanska utvisningar som domarna blundade för.

Först blev Felix Unger Sörum tacklad mot huvudet av Rutger McGroarty och sedan svingade Gavin Brindley klubban mot Noah Östlunds huvud.

När en amerikan till sist blev utvisad – för en tripping – gjorde Jonathan Lekkerimäki som han brukar – mål med ett jätteskott. Hans sjunde mål i turneringen.

Svenskt hopp efter 3–2-reduceringen genom Jonathan Lekkerimäki.

Bara fem sekunder före periodslutet.

— Det var riktigt skönt och det var lite kvar på klockan. Det blir full gas i sista perioden, där är vi starka, säger han till SVT.

I stället var det USA som gav full gas. Backen Zeev Buium sköt 4–2 redan efter 1.19 och uppförsbacken blev återigen brant.