Sveriges Tilda Johansson. Arkivbild.
Sveriges Tilda Johansson. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Stöttas efter beslutet: "Moget och modigt"

Skidskytten Tilda Johansson meddelade att hon tar en paus från skidskyttet på obestämd tid. Nu stöttas hon av sina landslagskamrater. Det viktigaste är att hälsan kommer först, både det fysiska och det mentala, säger Elvira Öberg.


På sin Instagram förklarade 24-åriga Johansson sitt beslut:

"Det senaste året har varit extremt påfrestande, både fysiskt, men mestadels psykiskt. Jag har slitit mycket med motivationen, viljan och glädjen till denna sport. Detta har påverkat mig psykiskt, jag som person och mitt mående", skriver hon.

Landslagstränaren Johannes Lukas säger att han, och hela förbundet, står bakom henne.

— Vi har haft ett väldigt bra samarbete och vi har stöttat henne med våra resurser så gott som vi kan. Och hon kommer så klart att ha de resurserna och den stöttningen nu också. Det är väldigt viktigt att vi alla nu hjälps åt och står bakom henne och respekterar hennes beslut.

— För det viktigaste för oss alla är att alla mår bra och har en hälsa som är viktigast, sedan kommer prestation.

Mona Brorsson och Elvira Öberg stöttar Tilda Johanssons beslut. Arkivbild.

"Ett klokt beslut"

Elvira Öberg spinner vidare på tränarens resonemang:

— Det är klart att det är tråkigt att hon ska behöva komma till ett sånt läge och behöva ta ett sånt beslut. Men det viktigaste är att hälsan kommer först, både det fysiska och det mentala. Jag tror att det ändå i slutändan är ett klokt beslut, säger hon och tillägger:

— Vi är ett lag och vi försöker finnas där om hon vill ha den kontakten.

Mona Brorsson säger att hon önskar Tilda Johansson allt gott och att hon tycker att det är ett väldigt modigt beslut. Hon resonerar sedan kring synen på elitidrottare:

"Hoppas att hon kan hitta tillbaka"

— Min personliga hållning när det gäller elitidrott är att det inte spelar någon roll hur bra du är, även om du vinner VM-guld och tar OS-medaljer, så har du ingen plikt att utöva din idrott. Även om andra förväntar sig att du ska tycka att det är roligt, att du är så bra på det och ska hålla på med det.

— För det absolut viktigaste är att du själv trivs med det. Så jag tycker att Tilda har tagit ett moget och modigt beslut. Jag hoppas att hon kan hitta tillbaka till glädjen.

Sebastian Samuelsson:

— Jag tycker att det är helt rätt att man väljer att ta hand om sig själv och att man gör saker för att förbättra sitt eget mående.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!