Lucas Pellas gör sitt sjätte mästerskap med Sverige. Arkivbild.
Lucas Pellas gör sitt sjätte mästerskap med Sverige. Arkivbild. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Kross väntas i EM-starten – Sverige "ospelbart"

Ett tecken på handbollslandslagets tunga favoritskap i EM-premiären mot Bosnien-Hercegovina: Flera spelbolag erbjuder inte ens spel på svensk seger i kväll. Vi får ta det som en komplimang, att vi har gjort mycket bra under många år, säger vänstersexan Lucas Pellas.


Fakta: Mästerskapsmatcher under Solberg

Sverige har spelat fyra mästerskap med Glenn Solberg som förbundskapten. Här är alla matcher mot europeiskt motstånd.

+ VM 2021 (svenskt silver)

Nordmakedonien 32–20

Belarus 26–26

Slovenien 28–28

Ryska landslaget 34–20

Frankrike 32–26 (semi)

Danmark 24–26 (final)

+ OS 2021 (Sverige ut i kvartsfinal)

Portugal 29–28

Danmark 33–30

Spanien 33–34 (kvart)

+ EM 2022 (svenskt guld)

Bosnien-Hercegovina 30–18

Spanien 28–32

Tjeckien 27–27

Ryssland 29–23

Polen 28–18

Tyskland 25–21

Norge 24–23

Frankrike 34–33 (semi)

Spanien 27–26 (final)

+ VM 2023 (svensk fjärdeplats)

Ungern 37–28

Island 35–30

Portugal 32–30

Frankrike 26–31 (semi)

Spanien 36–39 (bronsmatch)

Visst, "bollen är rund" och "alla matcher i ett EM är tuffa". Med det sagt kan man ändå slå fast att Sverige har fått lite av en drömlottning i årets Europamästerskap.

Och frågan är när det svenska handbollslandslaget senast gick ut till en EM-match med lika stort favoritskap som i kvällens premiär i Mannheim.

Förbundskapten Glenn Solberg skrattar till när han får höra att det till och med är omöjligt att spela på svensk seger.

— Ja, vad kan man säga om det? Det tyder väl på att vi är stora favoriter. Men vi måste vara ödmjuka, så får alla andra tippa. Det är ju en komplimang till oss att vi är stora favoriter, men vi vet att det är idrott och större mirakel har skett, säger norrmannen.

"Go känsla"

Under hans tid som förbundskapten är det bara tre europeiska länder – Danmark, Spanien och Frankrike – som har lyckats besegrat Sverige i EM, VM eller OS.

Även när Sverige tog EM-guld för två år sedan stod Bosnien för premiärmotståndet. Då blev segersiffrorna solklara 30–18 i Bratislava.

— Vi har en go känsla i truppen nu, även om vi är lite spända på att komma i gång. De har ett väldigt fysiskt starkt lag, så det blir viktigt att vi håller avstånd och inte fastnar i deras fysik, säger Solberg.

EM anses på vissa sätt vara tuffare än VM, eftersom lägstanivån är högre i ett Europamästerskap samtidigt som alla etablerade toppnationer finns med. Nu väntar debutanten Georgien på lördag och därefter Nederländerna, coachat av Staffan Olsson och den vassaste motståndaren i det första gruppspelet, på måndag.

"Är superviktigt"

Att Sverige ska ta sig vidare till mellanrundan i Hamburg – och sannolikt matcher mot bland annat Norge och Danmark – känns nästan som en självklarhet. Men det är av stor betydelse att inte gå på någon mina i Mannheim, så att man får med sig maximala två poäng inför fortsättningen av EM.

— Det är superviktigt att vi inte ser gruppspelet som en transportsträcka till Hamburg, för då kan det gå snett, säger Pellas.

— Alla är medvetna om hur viktigt det är med en bra start och att vi har med oss poäng när vi – förhoppningsvis, man ska väl inte jinxa något – ska möta både Danmark och Norge. För då kommer det bli otroligt tufft.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!