Det palestinska landslaget ska spela Asiatiska mästerskapet för tredje gången i rad. Arkivbild.
Det palestinska landslaget ska spela Asiatiska mästerskapet för tredje gången i rad. Arkivbild. - Foto: Martin Dokoupil/AP/TT

"Spelarna känner en konstant oro för sina familjer"

På söndag spelar det palestinska landslaget premiärmatch i Asiatiska mästerskapen samtidigt som kriget fortsätter i Gaza. Då vill de palestinska spelarna bidra till nationell stolthet – men med en ständig klump i magen. Spelarna känner en konstant oro för sina familjer, säger tränaren Makram Daboub.


Fakta: Asiatiska mästerskapen

Turneringen skulle egentligen ha spelats i Kina 2023. Men på grund av coronapandemin flyttades mästerskapet till Qatar.

På arenor som stod värd för fotbolls-VM 2022 kommer mästerskapet att pågå från den 12 januari till den 10 februari. Finalen spelas, precis som under VM, i Lusail.

Hemmanationen Qatar är regerande mästare efter finalseger mot Japan 2019.

Förhandsfavoriterna i årets turnering är Sydkorea, Japan, Australien och Iran.

Det palestinska fotbollslandslaget kvalificerade sig för första gången till Asiatiska mästerskapen 2015. När landslaget kliver in i årets turnering i Qatar blir det deras tredje raka mästerskap.

Men allt som sker på planen står, så klart, i skuggan av det krig som pågår.

— Alla sitter som klistrade framför nyheterna. Före träningen, efter träningen och vare sig det är på bussen eller på hotellet, förklarar Daboub för nyhetsbyrån AFP.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har omkring 22 000 människor dödats sedan krigsutbrottet den 7 oktober 2023.

En palestinsk flagga under en kvalmatch till VM 2026. Arkivbild.

Slagit hårt mot idrotten

Under den här tiden har fotbollsmatcher varit inställda på Gazaremsan och Västbanken. Alla spelare i truppen har på ett eller annat sätt blivit lidande av det som sker. Spelarna Mahmoud Wadi och Mohammed Saleh har exempelvis familj i Gaza vars hem har blivit förstörda.

— De lider, berättar Daboub.

Det palestinska fotbollsförbundets ordförande Jibril Rajoub säger att kriget har orsakat förödelse för idrotten.

— Hittills har mer än 1 000 medlemmar av sport-, ungdoms- och scoutrörelser dödats, säger han till AFP.

Mitt i allt detta ska det alltså spelas ett stort internationellt fotbollsmästerskap med palestinskt deltagande. Daboub säger att de har förhoppningar om att gå vidare från gruppspelet.

Men det absolut viktigaste? Bara att få bära den palestinska flaggan på en internationell arena, anser han.

— Det bekräftar den palestinska identiteten och visar att det palestinska folket förtjänar frihet och ett bättre liv, säger Daboub.

Det palestinska landslaget premiärspelar i Asiatiska mästerskapen på söndag. Arkivbild.

Premiärspelar mot Iran

Asiatiska mästerskapen spelas i Qatar. Det palestinska landslaget ställs i gruppspelet mot Iran, Förenade arabemiraten och Hongkong.

Merparten av spelarna i den palestinska truppen spelar för inhemska klubbar. Ett undantag är målvakten Amr Kaddoura som är född i Landskrona med palestinska föräldrar. Han spelar till vardags för Landskrona i superettan.

Till DN säger han:

— Mitt land och mitt folk blir dödade var och varannan minut. Det går inte att koppla bort, så enkelt är det. Men när man är på fotbollsplanen så får man försöka göra dem stolta på något sätt. Försöka hålla huvudet högt.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!