Elvira Öberg hade en tung dag på skjutvallen i Ruhpolding. Arkivbild.
Elvira Öberg hade en tung dag på skjutvallen i Ruhpolding. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Svenskorna missade pallen – fem bom av Öberg

Hanna Öberg fick det äntligen att stämma i söndagens skidskyttejaktstart – men avståndet upp till pallen var för långt. För lillasyster Elvira Öberg gick det mesta motigt. Jag börjar ha många ”kant ut” nu, säger Elvira Öberg efter fem bom och en 18:e-plats i Ruhpolding.


Det hade behövts misstag från antingen Ingrid Landmark Tandrevold, Juni Arnekleiv eller Lisa Vittozzi i det sista skyttet för att släppa in övriga i kampen om pallplatserna. Men topptrion sköt fullt och gick ut på slutvarvet i samlad trupp, med betryggande avstånd ner till de jagande.

Där var italienskan Vittozzi starkast och vann efter att ha spurtat ner Tandrevold, som gick ut i ledning i jaktstarten, på upploppet. Arnekleiv slutade trea.

Ingen ny succé för Brorsson

Bästa svenska blev Hanna Öberg som hade tredje bästa totaltid i jaktstarten trots en bom. Det räckte ändå inte till mer än en åttondeplats från det svåra utgångsläget som 27:a vid start.

— Skyttet är jag väldigt nöjd med i dag. Jag får fortsatt jobba väldigt mycket för att vara så bestämd som jag vill vara i "ligg", men det är ett steg i rätt riktning. Och "stå" känns precis som jag vill att det ska göra, säger Hanna Öberg till SVT.

Mona Brorsson kunde inte följa upp succén från fredagens sprint, där hon slog till med karriärens bästa individuella världscuplopp och blev tvåa. Brorsson blev nia, också med en bom.

— En niondeplats är ändå en av mina bättre tävlingar och jag är jättenöjd med skyttet. Jag tror att jag får ut allt jag har i dag, säger Brorsson.

Frustrerad Öberg

En som inte alls fick det att stämma var Elvira Öberg, som ligger trea i den totala världscupen. Med knappt en månad kvar till VM i Tjeckien bommade 24-åringen fem av 20 skott och gick i mål som 18:e åkare, långt från täten.

— Två plus två (bom) i ligg, det är inget kul. Det sabbar dagen. Och sedan känner jag att jag får slita i spåret. Det funkar att gå i rygg på folk, men att hålla farten själv går inte i dag. Jag förstår inte riktigt. Det är lite frustrerande när skyttet går jättedåligt och så går inte heller åkningen så bra som man vill, säger Elvira Öberg.

Anna Magnusson (två bom) blev 14:e, Linn Persson (tre) 27:a och Sara Andersson (sex) slutade 53:a.

TT
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!