Coco Gauff vid en träning i Melbourne på lördagen inför Australian Open.
Coco Gauff vid en träning i Melbourne på lördagen inför Australian Open. - Foto: Andy Wong/AP/TT

Talangens insikt: "Inte så farligt att förlora"

Som 19-åring tog hon sin första grand slam-titel när hon vann US Open i höstas. När Coco Gauff nu inleder sin segerjakt i Australian Open har den amerikanska tennisspelaren världens ögon på sig – på hemmaplan hoppas många att hon ska bli sportens nya stora stjärna.


Fakta: Cori "Coco" Gauff

Född: den 13 mars 2004 (19 år)

Världsrankning (singel): 4.

Hemstad: Delray Beach, Florida.

Året hon blev proffs: 2018

Totalt antal titlar (singel): 7, däribland US Open i fjol.

Hur det går för Cori "Coco" Gauff i Australian Open återstår att se när hon på natten mot måndagen svensk tid inleder titeljakten med match mot Anna Schmiedlova, Slovakien, i första omgången i damernas singelturnering.

— Det finns ingen som "Coco" inte har möjlighet att slå.

Orden är journalisten Ben Rothenbergs. Han står utanför ett av pressrummen i Melbourne Park och beskriver inledningen av den 19-åriga amerikanskans karriär.

— Jag hörde talas om henne första gången redan när hon var 9-10 år gammal och som reporter gör det en väldigt nervös. Det finns så mycket som kan hända längs vägen.

Historien är fylld av unga tennistalanger, inte minst på damsidan, som inte lyckats leva upp till högt ställda förväntningar. Men hos Gauff har han inte sett några tendenser åt det hållet, tvärtom.

— Ända sedan jag träffade henne för första gången har hon tydligt utstrålat både självförtroende och trygghet.

Friare i spelet

Det går i linje med hur hon själv berättade om sin reaktion på att oväntat ha åkt ut i första rundan i Wimbledon förra året.

— Jag insåg att det inte var så farligt att förlora och att jag borde fokusera på kampen och processen och att njuta av det. Då kände jag hur jag kunde spela friare och lita på mig själv i högre utsträckning, sade Gauff på en presskonferens inför Australian Open.

Vad har hon då spelmässigt som sticker ut och som resulterat i en grand slam och flera andra titlar?

— Hon är fantastiskt atletisk och makalöst snabb, hon kan vara den snabbaste av alla damspelarna sett till hur hon täcker banan. Det såg man i US Open-finalen mot Aryna Sabalenka, hon försvarade sig helt otroligt, säger Ben Rothenberg.

Coco Gauff lyfter sin pokal i samband med att hon vann US Open förra året. Arkivbild.

Nästa stora fenomen?

En annan amerikansk spelare som också vann US Open som tonåring är legendaren Serena Williams. Men utöver denna gemensamma nämnare ser Ben Rothenberg inga betydande likheter mellan de två.

Serena Williams blev en ikon vars inflytande sträckte sig långt utanför tennisbanan.

Har Gauff potentialen att bli ett globalt fenomen på samma sätt? Ben Rothenberg svarar att detta till viss del har att göra med hur mycket mer hon kommer att vinna. Men han lyfter också en annan aspekt som kan tala till hennes fördel vad gäller denna fråga:

— Hon har i princip alltid fått spela på de stora banorna, även innan hon var seedad placerades hon där eftersom de (arrangörerna) trodde på henne. Hon var helt enkelt väldigt populär och fick, skulle jag gissa, bra tittarsiffror.

En faktor som pekar mot att hon skulle kunna få betydelse bortom tennisen är hennes politiska ställningstaganden. Likt Serena Williams har Coco Gauff uttalat stöd för rörelsen Black lives matter och när hennes hemstat Florida våren 2022 röstade igenom den så kallade "don't say gay"-lagen uttalade hon sig starkt kritiskt

— Jag kan inte föreställa mig att inte få prata om sin identitet, sade hon.

Siktar mot toppen

Att Gauff ses som det stora hoppet för amerikansk tennis råder det ingen tvekan om, enligt Ben Rothenberg. Och av hennes egna ord att döma är förväntningarna på den egna prestationsförmågan också hög.

— Vissa spelares mål är att vinna en grand slam. För min del har jag alltid vetat att jag vill vinna flera, sade hon på presskonferensen inför turneringen i Melbourne.

TT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!