Här gör Kurre Hamrin sitt berömda 3-1 mål efter en lång dribblingaräd i VM-semifinalen mot Tyskland på Nya Ullevi 1958. Arkivbild.
Här gör Kurre Hamrin sitt berömda 3-1 mål efter en lång dribblingaräd i VM-semifinalen mot Tyskland på Nya Ullevi 1958. Arkivbild. - Foto: Pressens Bild/TT

"Den störste AIK-legendaren"

Kurre Hamrin är en av de största, kanske den största AIK-legendaren inom fotbollen. Solnaklubbens vd Fredrik Söderberg minns spelaren som präglat klubben.


AIK-fostrade Kurt "Kurre" Hamrin var framför allt en fotbollstekniker. 3-1-målet mot Västtyskland i VM-semifinalen på Ullevi 1958 när han dribblade sig förbi försvaret på kortlinjen är en klassiker.

— Även om du inte har upplevt Kurre Hamrin, så lever du mycket kring myten om honom och minnena om honom, säger AIK:s klubbdirektör Fredrik Söderberg.

Han har själv träffat Kurre Hamrin ett par gånger.

— En mycket sympatisk person som bjuder mycket på sig själv. Det är en stor förlust.

Att gå från AIK, eller någon annan klubb heller för den delen, ut i världsfotbollen var inte särskilt vanligt på den tiden.

— Hans arv för AIK går knappt att mäta, både för att han var en AIK-fostrad världsstjärna, men också för den prägel han satt på klubben för sitt spelsätt. Hans bidrag till fotbollen är enormt.

TT
/
AIK
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!