Gunde och Marie Svan har varit tillsammans i över 40 år.
Gunde och Marie Svan har varit tillsammans i över 40 år. - Foto: Stella Pictures

Marie Svan om Gundes framgångar: ”Otacksamt”

Gunde Svan är aktuell med en dokumentär om hans karriär i längdspåret. I en intervju i Nyhetsmorgon berättade hans fru Marie Svan om hur det varit att leva med honom och hans framgångar.


Den svenska skidlegendaren Gunde Svan har många strängar på sin lyra. Utöver att ha vunnit fyra OS-guld, sju VM-guld och fem totalsegrar i världscupen i längdskidor, har han även hunnit med att göra en karriär i tv.

Nyligen hade dessutom en dokumentär om Svan premiär på SVT, Gunde Svan - skidåkaren.

Gunde Svan bryter ihop i SVT-programmet: ”Tror ni förstår”

Marie Svan om Gunde: "Han har alltid varit så himla bra"

En som stått vid hans sida i över 40 år är frun Marie Svan. De träffades på skidgymnasiet i Torsby när båda förberedde sig för en elitkarriär i spåret. När paret under måndagen gästade Nyhetsmorgon i TV4 berättade de om livet tillsammans, där Marie ibland fått stå i sin makes skugga.

När programledaren Rania Shemoun Olsson frågar henne om hon tidigt visste att Gunde var ämnad för att bli en legendar berättar hon att han alltid varit bra, vilket inneburit att det inte spelat någon roll hur det gått för henne själv i skidspåret.

– Gunde har ju alltid varit bra. Jag vet inte om jag tänkte på det. Jag hade väl fullt sjå med min egen karriär. Sen har han alltid varit så himla bra så det har inte spelat någon roll vad jag har gjort, förklarar hon och tillägger:

– Jag har två SM-guld, Vasaloppet och tjej-vasan, så det är… Ja, otacksamt faktiskt.

När framgångarna i skidspåret och tv-rutan avlöst varandra har Gunde också haft Marie vid sin sida, även i vissa produktioner, något som betyder mycket för honom.

– Jag blir ännu bättre när Marie är med, avslutar Gunde Svan med att säga.

Under karriären kammade Gunde Svan hem sex OS-medaljer, elva VM-medaljer och 30 segrar i världscupen. Foto: Jan Collsiöö

Här kan du läsa fler nyheter från Nyheter24:

Mikael Tornving om Gunde Svan: "Djävulsk att jobba med"

Skräckskadan i ”Fångarna på fortet”: "Då hade man ju dött"

6 folkkära programledare som lämnade rampljuset – det gör de i dag

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!