Nyheter24 har grävt i arkiven och tagit reda på vad som hände med de folkkära programledarna som valde att lämna rampljuset
Nyheter24 har grävt i arkiven och tagit reda på vad som hände med de folkkära programledarna som valde att lämna rampljuset - Foto: Jonas Ekströmer, Tobias Lundgren/TT & Pawel Flato/TT

6 folkkära programledare som lämnade rampljuset – det gör de i dag

Under 1980- och 1990-talet kom flera svenska programledare att bli oerhört folkkära. En del av dem fortsatte sina karriärer i tv-rutan men några valde att lämna rampljuset. Nyheter24 har tagit reda på vad som hände med sex av dem.


Genom åren har flera svenska programledare kommit och gått men en del av dem har verkligen gjort avtryck hos tittarna. En del stannar kvar i tv-branschen och andra väljer att lämna rampljuset. 

Nyheter24 har listat ut vad som hände med sex folkkära programledare som valde att lämna rampljuset för att satsa på annat. 

Skådespelarsonen Fredrik Berling lämnade Bolibompa 

Fredrik Berling är son till skådespelaren Christian Berling och barnbarn till skådespelaren Tore Lindwall. Både hans pappa och farfar var under flera år verksamma på Dramaten i Stockholm. 

Fredrik Berling valde dock en annan bana i livet och utbildade sig till journalist. Han kom att bli ett välkänt ansikte i Hjärnkontoret, Bolibompa och Lilla Sportspegeln på SVT under 1990-talet och en bit in på 2000-talet. 

2005 valde dock Fredrik Berling att lämna sitt tv-jobb och numera arbetar han främst som moderator och konferencier. Han förekommer dock fortfarande i radio och poddar och har även hunnit med att arbeta som producent och läsa in ljudböcker, något han skriver om på sin hemsida. 

PH-vinnaren Robin "Mos" Andersson lämnade tv-världen – så lever han idag

Rikard Palm fick jobb på nattredaktionen

Rikard Palm kom att bli ett av de första riktigt stora internetfenomenen när Youtube låg i sin linda. Han gjorde sig bland annat känd för flertalet felsägningar och för att ha kommit sent till en livesänd nyhetsuppläsning. Under hösten 2022 deltog han i podden TV-Fabriken, något Nyheter24 har skrivit om

Under 2008 flyttades Rikard Palm till nattredaktionen, något som kom att bli ett hårt slag då det enligt Rikard själv saknades både personal och resurser. 

– Jag gick där som en blöt fläck längs väggarna och skämdes. Det kändes som jag gav misslyckande ett ansikte, sa han i TV-fabriken. 

Efter att han lämnade rampljuset 2009 har han drabbats av både hjärtsvikt och cancer i matstrupen. Han är inte yrkesverksam i dag utan har istället sjukersättning. 

Charlie och Mathias ledde Lyxfällan – det gör tv-profilerna idag

Gila Bergqvist tröttnade och blev lektor

Under 1980- och 1990-talet var Gila Bergqvist en flitigt sedd programledare på SVT och hon var bland annat med i Ronny och Ragge. Men hon kom att lämna rampljuset efter att ha spelat in Sommartorpet med Ernst Kirchsteiger i början av millenieskiftet, något Femina skrivit om. 

Efter att ha tröttnat på programledarrollen arbetar Gila i dag som filmproducent och som lektor i filmproduktion vid Stockholms dramatiska högskola. 

Svenska tv-profiler vi minns – det gjorde de när kamerorna släcktes

Ola Lindholm testade positivt för kokain

Ola Lindholm var i början av 2000-talet en av de mest populära svenska barnprogramledarna och han syntes bland annat som programledare för Melodifestivalen, Myror i brallan, Söndagsöppet men framför allt Wild kids. Utöver alla programledarjobb var han även chefredaktör på barnmagasinet Kamratposten under flera år, något han pratade om när han gästade podden Värvet 2019. 

2011 förändrades dock tillvaron för den populära programledaren när han testade positivt för kokain. Han förlorade då sina uppdrag på både SVT och Kamratposten. Efter händelsen har han inte synts framför kameran utan han har istället riktat in sig på att arbeta bakom för bland annat Mästarnas Mästare.

3 gånger Robinson-deltagare tvingats lämna tävlingen

Erik Blix fick dödsdom men överlevde

Erik Blix var programledare för den allra första säsongen av Fångarna på fortet 1990 och fortsatte sedan att medverka i flera program, bland annat i humor- och satirprogram med Robert Gustafsson. 

2014 drabbades Erik Blix av cancer och gavs endast 20 procents chans att överleva. Trots de låga oddsen kunde han med läkarnas hjälp bli fri från cancern och räknas numer som friskförklarad, något han berättat för Aftonbladet. 

Efter att han lämnade tv-rampljuset hörs han regelbundet som programledare i Sveriges Radio P4 Extra.

Han har även setts i den senaste säsongen av Filip och Fredriks succéprogram Alla mot alla där han tävlar tillsammans med sportjournalisten Jennifer Kücükaslan.

Här är ”Bonde söker fru”-skandalerna vi aldrig glömmer

Lydia Capolicchio programledde Eurovision Song Contest 

Lydia Capolicchio upptäcktes av en tv-producent på 1980-talet och började därefter att arbeta på SVT. Kort efter att hon upptäcktes fick hon den stora äran att programleda Eurovision Song Contest 1992 tillsammans med Harald Treutiger. Efter att Carola kammat hem segern året dessförinnan arrangerades tävlingen nämligen i Sverige. 

Hon var under sin SVT-karriär synlig i Gomorron Sverige innan hon lämnade för TV4 och Nyhetsmorgon och Svart eller vitt. Men i början av 2000-talet valde Lydia Capolicchio att dra sig tillbaka från rampljuset för att satsa på att driva eget företag som journalist, moderator och författare, något hon skriver om på sin hemsida. 

TV
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!