Mikael Tornving och Gunde Svan
Mikael Tornving och Gunde Svan leder Kompani Svan tillsammans. - Foto: Jessica Gow/TT Bild, Fredrik Sandberg/TT Bild.

Mikael Tornving om Gunde Svan: "Djävulsk att jobba med"

Det är i en intervju med Nemo Hedén som Mikael Tornving berättar om hur det är att jobba tillsammans med Gunde Svan – något han gjort i programmet Kompani Svan.


Mikael Tornving, 62, och Gunde Svan, 61, är programledare för Kompani Svan som har sänts i två säsonger. Där ska ett gäng kända svenskar genomgå ett militärt bootcamp – och det resulterar givetvis i blod, svett och tårar.

Deltagare har genom åren varit bland annat Niclas Wahlgren, Lulu Carter, Agneta Sjödin, Antonija Mandir, Rickard Olsson och Nemo Hedén.

Gunde Svan och Mikael Tornving leder Kompani Svan. Bildkälla: discovery+

Just Nemo Hedén driver även podden Nemo möter en vän, och i ett av de senare avsnitten så gästas han av just Mikael Tornving.

Att Mikael Tornving har en gedigen karriär inom militären är ingen hemlighet – men hur ligger det egentligen till för hans kollega? Det är något som Nyheter24 tidigare har benat ut – är Gunde Svan major på riktigt?

Mikael Tornving om att jobba med Gunde Svan

I Nemos podd så berättar Mikael Tornving om utmaningen med att kombinera sin militära roll med programledarrollen i Kompani Svan. Han riktar även en hård känga mot produktionen, och i synnerhet tycks Tornving missnöjd med hur programmet klipps.

– Tittarna, eller jag upplever det som att, det blir en orättvis bild av hur dom här samtalen går till. De innehåller ju väldigt mycket positivt också, säger Mikael Tornving apropå de utvecklingssamtals-liknande segmentet i programmet.

Mikael Tornving. Bildkälla: Jessica Gow/TT Bild

I intervjun säger Tornving att Gunde är en "fantastisk jävla människa" – men det finns ett "men".

– Men Gunde är ju som en terrier. Han håller ju i tills det är klart. Det är djävulskt jobbigt att jobba med en sådan människa. Men det är också otroligt utvecklande. För han har ägnat ett helt liv åt att slipa på småsaker för att vinna hundradelar. Det finns ju ett skäl till att han har ett antal OS-guld. Plus att han är fysiskt stark naturligtvis, säger Mikael Tornving i Nemo möter en vän.

Lite senare i samtalet broderar han ut texten mer.

– Vi är otroligt olika, men han lär mig saker som jag behöver bli bättre på, och förhoppningsvis ger jag honom lite perspektiv och distans. Och lite förmåga att kunna stänga av när man inte kan påverka situationen, för han blir ju jätteirriterad då, säger Mikael Tornving.

– Jag är inte heller världsmästare, men det är han, säger Mikael Tornving om olikheterna mellan honom själv och Gunde Svan. Bildkälla: Jessica Gow/TT Bild

I det stora hela så uppskattar Mikael Tornving att arbeta med Gunde Svan.

– Jag älskar att jobba med Gunde, konstaterar han senare i intervjun.

Både Mikael Tornving och Gunde Svan är sugna på att spela in en tredje säsong av Kompani Svan, berättar han vidare i podden. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!