Jon Dahl Tomasson. Arkivbild.
Jon Dahl Tomasson. Arkivbild. - Foto: Rui Vieira/AP/TT

Tomasson lämnar Blackburn – för landslaget?

Jon Dahl Tomasson lämnar jobbet som manager i Blackburn Rovers, skriver klubben på sin webbplats. Det talar för att han mycket väl kan bli landslagets nye förbundskapten.


Fakta: Jon Dahl Tomasson

Född: 29 augusti 1976 (47 år gammal).

Position som spelare: Anfallare.

Landskamper/mål för Danmark: 112/52.

Klubbar som spelare: Køge, Danmark, Heerenveen, Nederländerna, Newcastle, Storbritannien, Feyenoord, Nederländerna, Milan, Italien, Stuttgart, Tyskland, Villarreal, Spanien.

Meriter i urval: Nederländsk ligamästare (Feyenoord, 1998–1999), Uefacup-mästare (Feyenoord, 2001–2002), Champions League-mästare (Milan, 2002–2003), italiensk ligamästare (Milan, 2003–2004), tysk ligamästare (Stuttgart, 2006–2007). Utsedd till årets fotbollsspelare i Danmark 2002 och 2004.

Tränaruppdrag: Excelsior, Nederländerna (2011–2013, både ansvarig och assisterande), Roda, Nederländerna (2014), Vitesse, Nederländerna (2015–2016, assisterande), assisterande förbundskapten för Danmarks landslag (2016–2019), Malmö FF 2020–2021, Blackburn 2022–2024.

Aktuell: Tycks vara allt närmare att bli landslagets nye förbundskapten efter Janne Andersson.

Tomasson uppges vara en av slutkandidaterna till jobbet, i konkurrens med Jens Gustafsson. Det skrev Aftonbladet i torsdags.

Enligt fotbollspodden TuttoSvenskan är Jon Dahl Tomasson muntligt överens med förbundet.

Fotbollsförbundet, där Kim Källström är ny fotbollschef, har länge varit inne på att näste förbundskapten helst ska ha meriter som tidigare spelare på hög nivå.

Sedan Olof Mellberg tackade nej har Tomasson varit ett hett alternativ för förbundet.

Slipper betala kompensation

Samtidigt har Tomasson stått under kontrakt men nu meddelar klubben i ett uttalande att de skiljs åt

Då dansken inte står under kontrakt innebär det att förbundet inte behöver kompensera Blackburn om Tomasson anställs.

En källa har tidigare uppgett för TV4 Fotbollskanalen att Tomasson har varit nummer ett och att han är intresserad av jobbet.

— Han är förbundets nummer ett men det finns fortfarande några detaljer som ska lösas innan allt är i lås, säger källan till sajten.

Förbundets generalsekreterare Andrea Möllerberg ville inte kommentera Tomassons namn när TV4 Fotbollskanalen träffade henne under torsdagen i Paris i samband med Uefa-kongressen. Då var det inte klart att dansken lämnar Blackburn.

"Blir nog bra till slut"

— Vi förstår ju att många av dem som vi pratar med, de sitter ju i kontrakt. De allra flesta. Så det är väl en del i processen, såklart, sade Möllerberg till sajten.

Landslagschefen Stefan Pettersson kommenterade i torsdags förbundskaptensjakten för TT.

— När vi har något att kommunicera så kommer att vi göra det. Vi jobbar på och känner trygghet i det vi gör. Det blir nog bra till slut, säger han.

Får Tomasson jobbet blir han den förste utländske förbundskaptenen för ett svenskt fotbollslandslag.

Landslagets spelar årets första landskamp, mot Portugal på bortaplan, den 21 mars. Fyra dagar senare kommer Albanien på besök till Friends arena.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!