Jonna Sundling, här under den klassiska sprinten i Canmore tidigare i veckan, tog hem lördagens fristilssprint i Minneapolis.
Jonna Sundling, här under den klassiska sprinten i Canmore tidigare i veckan, tog hem lördagens fristilssprint i Minneapolis. - Foto: Jeff McIntosh/AP/TT

Sundlings första seger för säsongen: "Kul dag"

Ett års väntan är över för Jonna Sundling. Segern i lördagens världscupsprint i Minneapolis var längdstjärnans första mot tuffast möjliga motstånd sedan VM-guldet i fjol. En riktigt kul dag, säger Sundling.


Världscupen i längdskidor är tillbaka på amerikansk mark för första gången på 23 år. På den tiden, under tävlingarna i Soldier Hollow 2001, hette sprintsegrarna Bente Skari och Cristian Zorzi.

Numera är det Jonna Sundling som dominerar. Så var i alla fall fallet på lördagen.

29-åringen var sprudlande glad efter att ha spurtat ner landsmaninnan Linn Svahn – som hade vunnit fem av de sex senaste världscuptävlingarna – till segern i fristilssprinten i Minneapolis. Det är lätt att förstå.

Stark hela dagen

Fjolårssäsongens dominant har radat upp pallplatser i vinter, men ändå inte fått det att stämma fullt ut. Det här var hennes första individuella världscupseger för säsongen och den första tunga vinsten sedan VM-guldet i Planica för knappt ett år sedan.

— Det här var en riktigt kul dag. Jag kände mig stark hela dagen och jag är väldigt nöjd med det här, säger Sundling i segerintervjun, i Viaplays sändning.

Linn Svahns andraplats befäster samtidigt hennes suveräna säsong hittills. Efter premiären i finländska Ruka, där hon blev femma, har 24-åringen varit på pallen i alla världscupsprintar.

Tufft för herrarna

Hela sex svenskor tog sig till semifinal och tre av dem – Svahn, Sundling och Emma RIbom – gick vidare till final. För Ribom blev avslutningen dock trist, då hon föll tidigt och sedan var chanslös. Norskan Kristine Stavås Skistad knep tredjeplatsen, med amerikanska hemmafavoriten och totala världscupledaren Jessie Diggins på fjärde plats.

Sverige har nu tagit hem åtta av vinterns tio sprinttävlingar på damsidan.

De svenska herrarna hade en tuff dag. Edvin Anger var ensam om att nå semifinal, men där tog det stopp. Norges Johannes Høsflot Klæbo tog sin fjärde raka sprintseger, med italienaren Federico Pellegrino som tvåa och ännu en norrman, Håvard Solås Taugbøl, som trea.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!