Madelen Janogy har visat fin form sedan flytten till Fiorentina. Arkivbild.
Madelen Janogy har visat fin form sedan flytten till Fiorentina. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Janogys succé i Italien: "Fantastiskt gäng"

Fem mål på sju matcher. Madelen Janogy har gjort succé sedan flytten till Fiorentina – och är i god form inför Sveriges ödesmatcher mot Bosnien-Hercegovina. Jag har fått en bra start, inte bara fotbollsmässigt utan också allt runt omkring, säger hon.


Fakta: Sveriges Nations League-trupp

Sveriges playoffmatcher spelas 23 februari i Bosnien-Hercegovina med retur 28 februari i Stockholm.

Målvakter: Jennifer Falk, Häcken, Tove Enblom, Vålerenga, Zecira Musovic, Chelsea.

Försvarare: Jonna Andersson, Hammarby, Nathalie Björn, Chelsea, Emma Östlund, Linköping, Emma Kullberg, Brighton, Hanna Lundkvist, San Diego, Amanda Nildén, Tottenham, Josefin Rybrink, Häcken, Linda Sembrant, Bayern München.

Mittfältare/anfallare: Filippa Angeldahl, Manchester City, Anna Anvegård, Häcken, Kosovare Asllani, Milan, Hanna Bennison, Everton, Stina Blackstenius, Arsenal, Pauline Hammarlund, Fiorentina, Madelen Janogy, Fiorentina, Monica Jusu Bah, Häcken, Rosa Kafaji, Häcken, Elin Rubensson, Häcken, Johanna Rytting Kaneryd, Chelsea, Olivia Schough, Rosengård, Matilda Vinberg, Tottenham, Julia Zigiotti Olme, Brighton.

Ligaguld och cupguld. Efter en strålande sista säsong med Hammarby lämnade Madelen Janogy för Fiorentina.

Hon imponerades av förutsättningarna hos den italienska klubben som hon beskriver som "helt fantastiska" – och tycker dessutom att hon passar klockrent in i en liga med stort fokus på det tekniska.

— Jag ville testa utlandet och jag kände mig verkligen redo. Jag fick vinna båda gulden med "Bajen" som vi hade som ambition. Så det kändes som rätt läge att ta nästa steg och utmana mig ännu mer, säger 28-åringen.

"Har verkligen blivit väl omhändertagen"

I Florens har hon inlett som hon avslutade i Hammarby. Med en hel del mål framåt.

— Jag har fått en bra start, inte bara fotbollsmässigt utan också allt runt omkring, säger hon och utvecklar vidare:

— För det är tufft att flytta. Men jag har verkligen blivit väl omhändertagen. Det är ett fantastiskt gäng som har tagit hand om mig på ett bra sätt. Det är därför som jag har kommit in i det så bra för jag har kommit in i allt runt omkring på ett fantastiskt sätt.

Parallellt med fotbollen har hon också börjat plugga italienska. Målbilden? Ett nytt ord eller mening per dag.

— Jag vill verkligen lära mig och jag kan lite. Men det går långsamt, säger hon.

Pauline Hammarlund i samband med en landskamp 2020. Arkivbild.

Hammarlund tillbaka i landslaget

I Fiorentina är hon lagkamrat med två svenskor: Pauline Hammarlund och Karin Lundin. Den förstnämnda är precis som Janogy med i truppen till Sveriges viktiga Nations League-playoff mot Bosnien-Hercegovina.

För Hammarlund är det första gången i landslaget sedan november 2020. Fiorentina var på väg till en bortamatch varpå Janogy sade att uttagningen hade kommit och Hammarlund bad henne läsa upp listan.

— Så hon började läsa vilka namn som var med och stannade sedan upp mitt i allt och skrek: "Du är med, du är med!"

— Då blev jag jätteglad så klart – och förvånad, säger Hammarlund.

För svenskorna i Fiorentina har den senaste tiden annars varit lite extra speciell. Tidigare i februari gick den store Fiorentina-legendaren Kurt Hamrin bort.

— Vi spelade med sorgband matchen efter och har haft en tyst minut. Man har verkligen förstått hur stor han har varit i föreningen, säger Hammarlund.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!