Mona Brorsson gör sin sista säsong i karriären: 'Vemod är ett bra ord, inte sorg eller ånger'
Mona Brorsson gör sin sista säsong i karriären: 'Vemod är ett bra ord, inte sorg eller ånger' - Foto: Jessica Gow/TT

Ska hyllas på slutsåld kamp: "Varför bryr de sig?"

När skidskytteeliten premiärtävlar i Stockholm ska Mona Brorsson tackas av. Efter säsongen lägger 33-åringen av. Jag ser det som ett tillfälle att få tacka av publiken som gjort så mycket för mig, säger hon.


Fakta: Skidskyttekampen

Vad: En singelmixedstafett i centrala Stockholm, med världseliten på plats.

Var: Stockholms stadion

Banan: Inne på stadion ska åkarna varva två gånger (ungefär en kilometers åkning), skjuta liggande, varva två gånger igen och sedan skjuta stående innan växling med sin partner. Damerna är först ut och varje åkare kör två sträckor. Herrarna avslutar sina andrasträckor med två varvs skidåkning.

Sverige ställer upp med två lag, och möter sex andra nationer.

Lagen:

Mona Brorsson och Sebastian Samuelsson, Sverige.

Elvira Öberg och Martin Ponsiluoma, Sverige.

Janina Hettich Walz och Philipp Nawrath, Tyskland.

Justine Braisaz-Bouchet och Émilien Jacquelin, Frankrike.

Lisa Theresa Hauser och Simon Eder, Österrike.

Juni Arnekleiv och Vetle Sjåstad Christiansen, Norge.

Markéta Davidová och Jonáš Mareček, Tjeckien.

Lena Häcki-Gross och Niklas Hartweg, Schweiz.

Stockholm får säga hej och hejdå till en av Sveriges längst aktiva skidskyttar.

För första gången tävlar världseliten i skidskytte i huvudstaden. För Mona Brorsson är det en del av hennes sista adjö till sporten.

— Jag tror verkligen att det här kommer bli en riktig succé. Det var ingen snack om saken att jag skulle säga ja, säger Brorsson som kallades in som reserv efter att Hanna Öberg blivit sjuk.

33-åringen berättade under VM i Nove Mesto att hon avslutar karriären efter säsongen. Förutom måndagens tävling återstår nu bara tre världscuptävlingar och skidskytte-SM i Boden.

Varför bryr sig folk?

Enligt kampens event manager Jan Kowalski ska Brorsson därmed tackas av på Stockholm stadion. Det var en nyhet även för Brorsson själv.

— Superspännande. Jag är lite nervös. Jag känner liksom – varför bryr sig folk? Jag hoppas verkligen jag kan få bjuda på lite show. Jag ser det som ett tillfälle att få tacka av publiken som gjort så mycket för mig, säger hon.

Hur har reaktionerna varit sedan du gick ut med beskedet?

— Det har verkligen vällt in reaktioner. Det har verkligen varit överväldigande. Jag visste inte att folk brydde sig så mycket. Det är det man hoppas på efter en lång idrottskarriär att den ska betyda någonting och att någon har brytt sig. Det verkar ju folk ha gjort.

Slutsåld premiär

10 000 åskådare kommer att vara på plats på stadion på måndagskvällen. Skidskyttets premiärtävling i Stockholm är därmed slutsåld.

— Det ska bli väldigt kul att få visa skidskytte för stockholmarna. Jag tror det blir en publiksuccé, säger Martin Ponsiluoma som kommer att tävla i lag med Elvira Öberg.

— Det saknas skidskytte i huvudstaden. Det hoppas jag vi ändå kan etablera, säger Mona Brorsson, som kör singelmixedstafetten med Sebastian Samuelsson.

Annat än skog

I startfältet finns flera stora namn inom skidskyttet, inte minst världscupstvåan Justine Braisaz-Bouchet och norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen.

För många av stjärnorna är det deras första besök i Stockholm.

— Det är kul att se annat än bara skog. Jag älskar tävlingarna med mycket publik. Det är något speciellt med det, säger schweiziskan Lena Häcki-Gross under måndagens pressträff.

Tvåan i den totala världscupen, Justine Braisaz-Bouchet, har aldrig tidigare tävlat i singelmixedstafett – eller besökt Stockholm.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!