Vetle Sjåstad Christiansen under Skidskyttekampen.
Vetle Sjåstad Christiansen under Skidskyttekampen. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norska utspelet: "Är Stureplan öppet på måndagar?"

Stadion kokade när skidskytteeliten premiärtävlade i Stockholm. Då fick Vetle Sjåstad Christiansen revansch för guldmissen i Nove Mesto. Extra kul att det var i Stockholm, säger norrmannen.


Inte en stol var tom på Stockholms stadion när skidskytteeliten tävlade i huvudstaden för första gången. Då vann norska duon Vetle Sjåstad Christiansen och Juni Arnekleiv Skidskyttekampen inför runt 10 000 högljudda åskådare.

En skön revansch för Christiansen, vars tre bommar gav Sverige VM-guld i herrarnas stafett i Nove Mesto för bara en vecka sedan.

— Jag hörde att speakern försökte påminna mig. Det var väldigt bra för psyket att komma tillbaka direkt på första försöket. Extra kul i Stockholm då det var Sverige som utnyttjade misslyckande förra gången, säger han och avslutar:

— Är Stureplan öppet på måndagar?

"Hoppades på repris"

I showtävlingen, som genomfördes för första gången och som en singelmixedstafett, nådde de svenska lagen inga större framgångar. Elvira Öberg/Martin Ponsiluoma slutade fyra och Mona Brorsson/Sebastian Samuelsson sexa.

Tyskland och Frankrike, tvåa respektive trea, gjorde i stället Norge sällskap på prispallen.

— Det var riktigt surt att den sista slank ut och att jag tappade chansen, säger Martin Ponsiluoma.

Om att åter få se norskt högst upp på pallen säger han:

— Nu fick Christiansen visa vad han går för. Jag hoppades att det skulle bli en repris men det blev inte så. Nu blir han farlig till helgen.

Brorsson hyllades

Samtliga svenska åkare hyllades enormt på stadion. Inte minst Mona Brorsson som annonserat att årets säsong är hennes sista. Publiken skanderade hennes namn och svenskan fick stora jubel vid sitt skytte.

— Det här kan vara den roligaste tävlingen jag kört. Det blir verkligen speciellt när man sagt att man ska sluta. Det var otroligt mycket publikstöd.

Vad tror du att den här tävlingen betyder?

— Jag tror att det var en jätteviktigt tävling. Det var synd att vi inte fick en svensk på pallen. Det hade kanske varit ännu bättre, men kan vi väcka intresset här och förankra den så hade det varit guld värt för idrotten, säger Mona Brorsson.

Tävlingen avslutades med att hela stadion sjöng för Elvira Öberg som fyllde 25 under måndagen.

— Det var en häftig upplevelse. Det är inte alla som får Stockholms stadion att sjunga "ja må hon leva" till sig. Jag tycker jag har haft ett bra födelsedagsfirande hittills, säger Öberg.

Till helgen fortsätter världscupen för skidskyttarna, då i Oslo.

Mona Brorsson tackas av med banderoll på läktaren.
Mona Brorsson tackar publiken som skanderat hennes namn.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!