Jonna Sundling var snabbast av svenskorna i tvåmilen i Lahtis. Arkivbild.
Jonna Sundling var snabbast av svenskorna i tvåmilen i Lahtis. Arkivbild. - Foto: Martin Schutt/AP/TT

Sundling fyra när Pärmäkoski vann på hemmaplan

Skidveteranen Krista Pärmäkoski fick jubla i Lahtis när hon vann sitt första världscuplopp på sex år. Svenskorna missade alla pallen – Jonna Sundling var bäst med en fjärdeplats.


20 kilometer klassiskt med individuell start var distansen för dagen när världscupcirkusen den här helgen har slagit ned pålarna i det finländska skidmeckat.

Och det blev en rolig förmiddag för åskådarna i Lahtis.

33-åriga Krista Pärmäkoski var snabbast av alla och vann knappt, 1,9 sekunder före tyska tvåan Victoria Carl. Kerttu Niskanen slutade trea och såg till att det blev ytterligare en hemmaåkare på pallen.

— En känslosam dag, jag är så glad att vara tillbaka på pallen, säger Pärmäkoski i segerintervjun.

Sega skidor

Ingen av de blågula åkarna fick till någon riktig fullträff, och ett par av svenskorna var missnöjda med skidorna i det tunga föret.

— Det sliter väldigt mycket på fästet och jag har svårt att åka skidor från varv två. I dag är ju ett riktigt vallaföre och man får verkligen känna på det fluorfria, att skidorna blir segare under loppets gång, säger Frida Karlsson till Viaplay.

— Jag upplevde att jag tidigt fick slita med fästet och sedan gled det inte heller optimalt, säger Ebba Andersson.

Karlsson (sexa) var nästan en minut långsammare än Pärmäkoski medan Andersson (tia) och Linn Svahn (elva) båda var runt två minuter bakom.

Jonna Sundling gjorde det bättre med en fjärdeplats, drygt 20 sekunder efter Pärmäkoski, och insatsen lovar gott inför söndagens sprint.

— Jag är nöjd, det var ett bra lopp tycker jag. Det är ändå 20 kilometer, det kändes som att jag disponerade det bra, säger hon till Viaplay.

En som hade det riktigt motigt var den totala världscupledaren Jessie Diggins. Amerikanskan slutade 21:a.

Johansson tia

I herrarnas tvåmil var Johannes Høsflot Klæbo snabbast och kronan på verket när Norge hade fem åkare bland de sex främsta. Hemmahoppet Iivo Niskanen var den enda som kunde bryta dominansen med en andraplats.

Sverige kom med ett tunt lag när William Poromaa var sjuk och Calle Halfvarsson vilade inför sprinten. Leo Johansson gladde i alla fall med en tiondeplats, hans bästa insats hittills i världscupen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Barcelonas kollaps – utslaget efter röda kort

igår 23:10

Superdrama i Dortmund – vidare till semifinal

igår 23:06
Vändning åt ena hållet, snabbt svar från det andra. Efter sex mål, och en match som svajade lika mycket som supportrarnas stora flaggor, är Dortmund åter i CL-semifinal efter 4–2, totalt 5–4, mot Atlético Madrid.

Två raka förluster: "Gäller att nollställa"

igår 22:54
Efter två raka förluster gäller det att nollställa inför avgörandet, konstaterar Skellefteås lagkapten Jonathan Pudas. Och kanske undvika utvisningsbåset lite mer? Ja, det är ju en jättenyckel så klart, säger han.

Ny Frölundaseger – utjämnat i semifinalen

igår 22:02
Skellefteå hade två matchbollar. Men Frölunda har räddat båda. Efter 3–1 i den sjätte semifinalen är det utjämnat i matchserien. Nu avgörs allt i Skellefteå på torsdag. Det går i rätt riktning hela tiden, säger Max Friberg till TV4 Play.

SHL-stjärna har fått hat och hot efter övergång

igår 20:08
Oscar Engsund har mottagit hot och hat efter övergången från Oskarshamn till HV71, berättar 30-åringen i en intervju med Barometern.

Klart: Han tar över som ny tränare i AIK

igår 19:46
Markus Åkerblom blir ny huvudtränare för AIK i hockeyallsvenskan och har skrivit på ett kontrakt över två säsonger. Målet är att ta Solnalaget tillbaka till högstaligan SHL.