Jonna Sundling var snabbast av svenskorna i tvåmilen i Lahtis. Arkivbild.
Jonna Sundling var snabbast av svenskorna i tvåmilen i Lahtis. Arkivbild. - Foto: Martin Schutt/AP/TT

Sundling fyra när Pärmäkoski vann på hemmaplan

Skidveteranen Krista Pärmäkoski fick jubla i Lahtis när hon vann sitt första världscuplopp på sex år. Svenskorna missade alla pallen – Jonna Sundling var bäst med en fjärdeplats.


20 kilometer klassiskt med individuell start var distansen för dagen när världscupcirkusen den här helgen har slagit ned pålarna i det finländska skidmeckat.

Och det blev en rolig förmiddag för åskådarna i Lahtis.

33-åriga Krista Pärmäkoski var snabbast av alla och vann knappt, 1,9 sekunder före tyska tvåan Victoria Carl. Kerttu Niskanen slutade trea och såg till att det blev ytterligare en hemmaåkare på pallen.

— En känslosam dag, jag är så glad att vara tillbaka på pallen, säger Pärmäkoski i segerintervjun.

Sega skidor

Ingen av de blågula åkarna fick till någon riktig fullträff, och ett par av svenskorna var missnöjda med skidorna i det tunga föret.

— Det sliter väldigt mycket på fästet och jag har svårt att åka skidor från varv två. I dag är ju ett riktigt vallaföre och man får verkligen känna på det fluorfria, att skidorna blir segare under loppets gång, säger Frida Karlsson till Viaplay.

— Jag upplevde att jag tidigt fick slita med fästet och sedan gled det inte heller optimalt, säger Ebba Andersson.

Karlsson (sexa) var nästan en minut långsammare än Pärmäkoski medan Andersson (tia) och Linn Svahn (elva) båda var runt två minuter bakom.

Jonna Sundling gjorde det bättre med en fjärdeplats, drygt 20 sekunder efter Pärmäkoski, och insatsen lovar gott inför söndagens sprint.

— Jag är nöjd, det var ett bra lopp tycker jag. Det är ändå 20 kilometer, det kändes som att jag disponerade det bra, säger hon till Viaplay.

En som hade det riktigt motigt var den totala världscupledaren Jessie Diggins. Amerikanskan slutade 21:a.

Johansson tia

I herrarnas tvåmil var Johannes Høsflot Klæbo snabbast och kronan på verket när Norge hade fem åkare bland de sex främsta. Hemmahoppet Iivo Niskanen var den enda som kunde bryta dominansen med en andraplats.

Sverige kom med ett tunt lag när William Poromaa var sjuk och Calle Halfvarsson vilade inför sprinten. Leo Johansson gladde i alla fall med en tiondeplats, hans bästa insats hittills i världscupen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!