Manchester Citys Erling Braut Haaland och Phil Foden jublar. Foden svarade för två mål och Haaland för ett när Manchester United besegrades med 3–1 i derbyt. - Foto: Dave Thompson/AP/TT

Foden frälste City – vände derbyt mot United

Manchester City låg under i derbyt hemma mot United. Då slog Phil Foden till – två gånger om. 23-åringens två fullträffar låg bakom 3–1-segern och City hakar fortsatt på Liverpool i Premier League-toppen.

Manchester United fick en drömstart i stadsderbyt borta mot City på Etihad Stadium. I den åttonde minuten fick Marcus Rashford en drömträff från distans. Han fick se bollen segla in i mål via ribban bakom hemmamålvakten Ederson.

Därefter handlade det mesta om City – och United-målvakten André Onana. Hemmalaget hade ett bollinnehav på närmare 75 procent under hela matchen, men 27-åringen från Kamerun storspelade mellan stolparna. Under den första halvleken räddade Onana bland annat två vassa avslut från Phil Foden.

Haaland nätade

Den 23-årige City-spelaren skulle dock till slut få hål på Onana. I den 50:e minuten skruvade Foden in kvitteringen i krysset och i den 80:e minuten skickade han in även 2–1 efter ett fint samarbete med Julián Álvarez.

Till slut föll även 3–1 för City. På tilläggstid kunde norrmannen Erling Braut Haaland fastställa slutresultatet – det var skytteligaledarens 18:e fullträff i ligan den här säsongen. En revansch för superstjärnan. I slutet av den första akten lyfte Haaland bollen över ribban från nära håll.

Victor Nilsson Lindelöf spelade hela matchen i Uniteds backlinje.

Skuggar Liverpool

Efter 27 spelade matcher är City, som vunnit Premier League de tre senaste säsongerna, en poäng efter serieledaren Liverpool. United är sexa på 44 poäng.

För Burnley kommer degraderingen allt närmare. Bournemouth vann med 2–0 och Burnley har elva poäng till säker mark. Med 13 poäng är laget nästjumbo – Sheffield United har samma poängskörd men sämre målskillnad.