Maskerade supportrar bränner bengaler på läktarna när Djurgården mötte IFK Göteborg i söndags i svenska cupen på Tele2 arena.
Maskerade supportrar bränner bengaler på läktarna när Djurgården mötte IFK Göteborg i söndags i svenska cupen på Tele2 arena. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Polisen: Blås av spelet vid maskering

Blås av matchen så fort supportrar maskerar sig. Det föreslår polisen inför fotbollssäsongen 2024. I det här läget har jag ingen kommentar. Vi tittar själva på ett åtgärdspaket, säger Johan Lindvall, generalsekreterare på Svensk elitfotboll.


Fakta: Polisens rapport

Polisen har släppt en rapport om ordningsläget under fotbollssäsongen 2023. Totalt ingår 555 matcher i allsvenskan, superettan och svenska cupen i polisens analys.

Antalet allvarliga incidenter på fotbollsmatcher ökade 2023 jämfört med säsongen innan. Polisen tvingades sätta in åtgärder för att återställa ordningen på 24 matcher, varav 17 i allsvenskan, sedan arrangören förlorat kontrollen över evenemanget, vilket är definitionen på en allvarlig incident.

På en genomsnittlig match i elitfotbollen var dock ordningsläget ungefär detsamma 2023 som föregående år.

Illegal pyroteknik är den vanligaste orsaken till ordningsstörningar på arenorna. Under 2023 avfyrades totalt 11 300 pyrotekniska pjäser.

Förra säsongen maskerade sig supportrar på de allsvenska läktarna under två av tre matcher – allt från hundratals till några enskilda personer per match – uppger polisen i sin årliga lägesrapport.

— Bara maskeringen i sig är olaglig. Maskeringen är grunden till alla problem, om personerna inte hade varit maskerade skulle exkluderingsstrategin vara mer effektiv, säger Per Engström, sektionschef på polisens nationella operativa avdelning (Noa), som har gjort rapporten.

"Statuera ett exempel"

Polisen och fotbollen arbetar med den så kallade exkluderingsstrategin sedan säsongen 2022. Den går ut på att supportrar som begår brott eller andra regelöverträdelser ska lagföras. De kan även portas från matcher av antingen rättsväsendet eller av klubbarna.

Problemet är att det är svårt att identifiera maskerade personer som exempelvis tänder illegal pyroteknik på läktarna.

— Så fort personer uppträder maskerat på en arena borde man avbryta matchen. Speciellt när det kanske dyker upp tio personer, som i förväg har maskerat sig, säger Per Engström.

Polischefen anser att det borde ske även om det bara rör sig om ett fåtal maskerade personer.

— När man ser att de här personerna maskerar sig på läktaren – då tycker vi att arrangören ska blåsa av spelet helt enkelt. För att statuera ett exempel.

Johan Lindvall, generalsekreterare för Svensk elitfotboll (Sef), om polischefens förslag:

— I det här läget har jag ingen kommentar. Vi tittar själva på ett åtgärdspaket hur vi kan flytta fram våra positioner för våra arrangemang i allsvenskan och superettan. Vi är inte riktigt redo att prata om det officiellt ännu, men inom kort kommer vi göra det, säger Lindvall.

Fler portas?

Polisen vill även se att klubbarna portar fler supportrar genom arrangörsavstängningar eftersom det kräver mindre bevisföring än vid tillträdesförbud, som utfärdas av rättsväsendet.

— Man jobbar väldigt hårt med arrangörsavstängningar i dag som komplement till de tillträdesförbud som polisen arbetar med. Det är klart att det hänger ihop väldigt mycket med att kunna identifiera de som är maskerade. Det krävs enormt mycket jobb av både polis och klubb för att kunna stänga av folk, säger Johan Lindvall.

På fredag ska representanter från Sef, Svenska fotbollförbundet och Svenska fotbollssupporterunionen träffa politiker. I nuläget är det bekräftat att idrottsminister Jakob Forssmed (KD) ska närvara på mötet.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!