Inför världscupen i Holmenkollen tar arrangörerna till extraåtgärder för att skydda skidåkarna.
Inför världscupen i Holmenkollen tar arrangörerna till extraåtgärder för att skydda skidåkarna. - Foto: Ulf Palm/TT & Anders Wiklund/TT

Så ska Sveriges skidstjärnor skyddas i spåret: "Oroliga"

Förra helgen avgjordes Vasaloppet 2024. I efterhand har mycket handlat om säkerheten efter att aktivister tog sig in på skidspåret och var nära att kollidera med åkaren Torleif Syrstad. Nu vidtas säkerhetsåtgärder för att skydda åkarna i världscupen i Holmenkollen.


I söndags avgjordes det 100:e Vasaloppet. Eftermälet har dock handlat om den skandal som inträffade när aktivister tog sig in och satte sig mitt i skidspåret.

När den norska åkaren Torleif Syrstad, som sedermera stod som slutsegrare, kom farandes var kollisionen nära förestående. 

– Det var ett par sekunder när jag tänkte ”shit”. Det där kan man aldrig vara beredd på, sa han till Expressen efter loppet.

Som tur var hann vakter rycka ut och kunde släpa aktivisterna därifrån innan Syrstad passerade.

Frida Karlssons kryptiska svar på frågan om hon är singel

Den norska skidåkaren Torleif Syrstad gled först över mållinjen i Vasaloppet 2024. Foto: Ulf Palm/TT

Längdskidåkarna ska skyddas i världscupen

Inför världscuptävlingen i Holmenkollen, som inleds under lördagen, tar nu arrangörerna till drastiska åtgärder för att skydda åkarna.

– Vi måste vara beredda på att det kan hända här också. De kan ju stå var som helst, säger Sveriges landslagschef Anders Byström till Expressen.

Genom att kalla in fler poliser ska beredskapen förhoppningsvis hindra att aktivister stör tävlingen, menar Stefan Marx som är chef för Holmenkollen Ski festival.

– Vi har lagt märke till en ökande tendens av aktivism i samband med idrottsarrangemang. Senast under Vasaloppet. Därför sätter vi in extra polis i år för att stärka säkerheten för åkarna och publiken, säger han till TV2 Norge.

Förhoppningen är att Frida Karlsson, Jonna Sundling och resterande åkare ska kunna tävla utan hinder eller risk för att kollidera med en person i spåret.

– Det finns ju en skaderisk för åkarna och det är det som gör oss oroliga, säger Byström.

Så vill Sverige stoppa norsk dominans i skidskytte: "Inte bra för sporten"

När världscupen i längdskidåkning kommer till Holmenkollen vill arrangörerna förbättra säkerheten för skidåkarna genom att kalla in extra poliser. Foto: Stian Lysberg Solum & Gorm Kallestad

Ny kärlek och partnerbyten – här är alla paren i skidskyttelandslaget

Så snabbt åkte Christian Bauer Vasaloppet: "Respekt"

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!