Elitklubbarna har nu kommit överens om ett åtgärdspaket mot stöket på läktarna. Arkivbild.
Elitklubbarna har nu kommit överens om ett åtgärdspaket mot stöket på läktarna. Arkivbild. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Klubbarna överens om åtgärder mot läktarstöket

Elitklubbarna har presenterat sitt åtgärdspaket för att komma tillrätta med stöket på fotbollsläktarna. Riktlinjer om så kallade bangers, pyroteknik och inkastade föremål ska nu bli bindande direktiv i stället.


— Riktlinjer kan uppfattas mer godtyckligt, direktiv ska man följa annars kan det få en konsekvens i DPU (disciplinutskottet). Med riktlinjer fanns inte den möjligheten, säger Johan Lindvall, generalsekreterare i Svensk elitfotboll (Sef), till Göteborgs-Posten.

Direktiven ska skrivas in i de särskilda tävlingsbestämmelserna för allsvenskan och superettan säsongen 2024. En konsekvens om det sker ordningsstörningar på läktarna kan vara böter till klubbarna.

"Ingen klar straffskala"

— Det finns ingen klar straffskala, men det kan vara erinran, varning eller böter, säger Johan Lindvall till tidningen.

Antalet allvarliga incidenter och våldet på fotbollsmatcher i landets högsta herrserier ökade förra säsongen jämfört 2022, enligt polisens rapport som släpptes i tisdags.

Per Engström, sektionschef på polisens nationella operativa avdelning, har under veckan sagt till flera medier att matcher borde avbrytas vid stökigheter och att läktare bör tömmas innan spelet kan fortsätta igen. Till TT sade Engström att matcher även bör blåsas av när supportrar maskerar sig.

Några sådana åtgärder finns inte med åtgärdspaketet från Sef.

Träffar regeringen

"Den ändring vi gör nu innebär inte att vi reglerar något runt just det. Men vi skapar ett enhetligt ramverk för hur klubbarna ska jobba vid ordningsstörningar", säger Per Eliasson, ansvarig för säkerhet på Sef till organisationens hemsida.

Andra åtgärder är att förstärka säkerheten och skalskydden på arenorna samt utökad och förbättrad kamerateknik.

Under fredagen ska representanter från Sef, fotbollsförbundet och supporterorganisationer ha ett möte med polisen och regeringen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!