Jessie Diggins, USA, tog hem den totala världscupen före svenskorna Linn Svahn och Frida Karlsson.
Jessie Diggins, USA, tog hem den totala världscupen före svenskorna Linn Svahn och Frida Karlsson. - Foto: Anders Wiklund/TT

Svahn besviken tvåa: "Behöver lappa ihop mig"

Linn Svahn hoppades på ett mirakel. Men så blev inte fallet. Jessie Diggins vann den totala världscupen före svenskan. Jag tror att jag behöver något dygn innan jag kan vara nöjd över det, säger Svahn.


Fakta: Jessie Diggins

Ålder: 32 år.

Kommer från: Woodbury, Minnesota.

Internationellt genombrott: VM-silver i Falun 2015, efter Charlotte Kalla.

Främsta meriter: OS: ett guld, ett silver, ett brons. VM: Två guld, två silver, två brons. Världscupen: Vann totala världscupen 2020–21 och 2023–24.

75 poäng var avståndet mellan ledande Jessie Diggins och tvåan Linn Svahn inför säsongens sista världscuptävling, 20 km masstart i Falun.

Inför loppet uttalade sig Svahn om möjligheterna att ta i kapp:

— Det krävs mer eller mindre ett mirakel, sade hon.

I slutändan blev det inte särskilt dramatiskt.

Diggins drog tidigt upp tempot i ett strålande soligt Falun och Svahn halkade längre och längre efter. Totalsegern säkrades redan innan mållinjen korsades när Diggins vann bonuspoäng under loppets gång.

Diggins körde dessutom i mål först av alla efter en spurtstrid med norskorna Heidi Weng (tvåa) och Anne Kjersti Kalvå (trea).

Linn Svahn under söndagens tävling.

"Behöver lappa ihop mig"

Jonna Sundling blev bästa svenska på en fjärdeplats och Linn Svahn gick i mål på plats 26. Svahn slutade därmed tvåa i den totala världscupen och Frida Karlsson blev trea.

— Den där totalcupen... Antingen vinner man den eller så vinner man den inte. Det är en segrare. Man funderar inte så mycket över de andra platserna, säger Svahn.

I och med andraplatsen tangerade Svahn Sveriges bästa resultat någonsin på damsidan i den totala världscupen. Sedan tidigare har Sverige en andraplats, detta genom Marie-Helene "Billan" Östlund (tidigare Westin) från säsongen 1987–88.

En, således, historisk pallplats. Men Svahn hade svårt att glädjas åt andraplatsen efter loppet.

— Jag tror att jag behöver något dygn innan jag kan vara nöjd över det. Nu känner jag bara att jag behöver lappa ihop mig först och främst, säger hon.

Jessie Diggins fick segerjubla i Falun.

Vallakritiken: "Känns tufft"

24-åringen var, precis som i lördags, märkbart besviken över vallan.

— Det blir frustrerande när det ändå är en så avgörande helg och det ändå känns bra. Att det har varit mer än ett lopp där det har varit bedrövligt. Det är vår sport. Men det svider ju och det känns tufft, säger hon.

Besvikelse hos Svahn. Men desto gladare hos Jessie Diggins. Den 32-åriga amerikanskan vann för andra gången i sin karriär den totala världscupen.

— Mitt mål den här helgen var att ha kul, njuta av processen och göra så bra ifrån mig som möjligt, säger Diggins som även vann totalen säsongen 2020–21.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!