EU-kommissionären Ylva Johansson längtar tillbaka till en roll inom svensk fotboll när hennes fem år som kommissionär i Bryssel tar slut i höst.
EU-kommissionären Ylva Johansson längtar tillbaka till en roll inom svensk fotboll när hennes fem år som kommissionär i Bryssel tar slut i höst. - Foto: Lars Larsson/TT

Ylva Johansson siktar mot fotbollstoppen

EU-kommissionären Ylva Johansson siktar på den svenska fotbollstoppen efter Bryssel. Jag längtar tillbaka till fotbollen, säger Johansson till TT som bekräftar att hon fått frågan om bli ordförande för Elitfotboll dam (EFD).


Fakta: Ylva Johansson

Ålder: 60 år.

EU-kommissionär sedan 2019, mandatet går ut i höst.

Tidigare bland annat arbetsmarknadsminister 2014–2019, riksdagsledamot (S), och ytterligare ministerposter sedan slutet av 1980-talet.

Är utbildad lärare.

Har haft styrelseposter i Stockholms fotbollförbund, Hammarby DFF samt Elitfotboll dam (EFD).

TT träffar Ylva Johansson under hennes besök i Australien, där hon är för möten om, främst, en av de många frågor hon har ansvar för i EU-kommissionen – kamp mot sexuellt utnyttjande av barn på nätet.

Men någon gång i höst är hennes fem år i Bryssel som kommissionär över. Ylva Johansson räknar inte med att hon, socialdemokrat och tidigare S-minister, får förtroendet att fortsätta av den nuvarande borgerliga, SD-stödda regeringen.

Fotbollskanalen rapporterade för ett tag sedan att EFD:s valberedning frågat om hon var intresserad av att bli ordförande. Hon bekräftar att hon är det.

— Det är klart att jag längtar lite tillbaka till fotbollen. Men i vilken form får vi se, säger Johansson.

Inbiten supporter

Hon har tidigare varit ordförande i Stockholms fotbollförbund, vice ordförande i Hammarbys damfotboll och även suttit i styrelsen för EFD.

Hon är inbiten Hammarby- och Liverpoolsupporter. Givetvis har hon en åsikt om en av de hetare frågorna i fotbollens Sverige – VAR eller inte VAR. Det vill säga videogranskning.

— Ingen jättestor fråga, är hennes utgångspunkt.

Men hon säger att hon har stor förståelse för de klubbar som har sagt nej tack. Videogranskning förtar en inte så liten del av publikupplevelsen, alltså för den som är på arenan, enligt Johansson.

Den som går på match i herr– eller damallsvenskan får ett snabbt beslut (läs: genom domaren och utan videogranskning) om det är mål eller inte.

— När jag går på Liverpool-matcher, som jag också gör, då får man vänta på VAR-granskningen. Och när beslutet kommer så, 'jaha, det var mål... yippie....liksom', beskriver Johansson och gör sig till en supporter som jublar utan större entusiasm.

— En av våra styrkor är att vi har en sån bra publikupplevelse. På plats. Och den ska vi vara rädd om, säger hon.

"Stora utmaningar"

Men svensk fotboll har stora utmaningar på andra områden, enligt henne, förutom att herrlandslaget måste ta sig till mästerskap.

— Jag ser stora utmaningar i hur vi håller ihop fotbollsrörelsen – mellan bredd och elit, hur vi har tillräckliga förutsättningar för elitklubbarna och för att fostra nya talanger.

Att elitlagen på damsidan blir fler borde också leda till förändring, kanske att organisera dam och herrelit i samma organisation. Dagens separata organisationer är kanske inte den vettigaste modellen, enligt Johansson.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!