Förbundskapten Jon Dahl Tomasson och Emil Forsberg.
Förbundskapten Jon Dahl Tomasson och Emil Forsberg. - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Forsberg: "Ska bli spännande att vara med"

Han gillar äventyr, Emil Forsberg. Med New York Red Bulls är han mitt uppe i ett. Nyss flög han tillbaka över Atlanten för ett annat. Det är ett nytt tänk och det ska bli spännande att vara med, säger han om landslaget under nye förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson.


Med sina 86 landskamper är Forsberg en av de starkare länkarna bakåt i tiden i fotbollslandslaget. Han debuterade under Erik Hamrén och blev rätt omgående en grundbult i Janne Anderssons startelvor.

Hur blir det här och nu och framöver?

Det vet han inte, men sedan beslutet att förlänga den blågula karriären togs i höstas är Forsberg spänd på att se vilken väg landslaget tar – och vart den leder.

"Ny kula för alla"

En färd han hemskt gärna är med på.

— Först och främst handlar det om att leverera inför en ny förbundskapten. Det är ny kula för alla. Jag är glad att jag är här och får chansen som alla andra. Jag litar på mina kvalitéer som fotbollsspelare, säger 32-åringen.

Emil Forsberg trivs i landslagsmiljön.

På de inledande träningarna har Tomasson tillsammans med assistenten Remy Reijnierse präntat in grunderna i hur de vill att landslaget ska spela.

Spelarna fick delvis information via skisser på stora pappersark, till viss munterhet för en digital generation.

— Som på den gamla goda tiden. Det är härligt. Svårare än så behöver det inte vara, säger Forsberg.

Vad gick ni igenom?

— I huvudsak principer, hur vi vill spela.

Kan du utveckla det?

— Nja, jag vet inte vad jag ska utveckla, faktiskt. Det är mer principer. Vad vi vill göra utan boll och med boll. Mer generella principer.

"Har en klar idé"

Forsberg hade inför samlingen ett telefonsamtal med Jon Dahl Tomasson. De första intrycken av den nye förbundskaptenen är goda.

— Han har en klar idé om vad han vill och den förklarade han. Han har ett nytt spelsätt som han vill implementera. Han är motiverad, laddad att köra i gång, som vi.

— Det är klart att det bli väldigt kort tid inför matchen mot Portugal. Det kommer inte att klaffa direkt utan det krävs lite tid, men det är bra att vi får träningar och matcher så att vi kan få ihop det som Jon vill.

Återseendet med mångårige landslagskompisen Sebastian Larsson, numera assisterande tränare, gladde Forsberg.

— Det är kul att se honom i röd tröja nu i stället för blå. Han har alltid varit en ledare, både på och utanför planen. Det är inte svårt för honom att komma in i gänget, om man säger så. Han behövde inte lika lång presentation som några av de andra.

Landskampen mot Portugal spelas på torsdagskvällen (avspark 20.45) på Estádio Dom Afonso Henriques i Guimarães.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!