Axel Sandin Pellikka blev Skellefteås hjälte. Arkivbild.
Axel Sandin Pellikka blev Skellefteås hjälte. Arkivbild. - Foto: Johan Löf/TT

Skellefteå vann jätterysare – talangen hjälte

0–3 blev 3–3 på drygt åtta minuter. Men Linköping kunde inte fullborda vändningen. I stället tog Skellefteå tredje raka förlängningssegern i kvartsfinalserien efter seger med 4–3 och leder med 3–0 i matcher. Axel Sandin Pellikka blev matchhjälte efter hela 116 minuters ishockey.

— Det värsta är att skridskorna väger 50 kilo mer. Men vi går igenom ”hell week” varje sommarträning. Så vi har bra kondition i laget, sade Sandin Pellikka om maratonmatchen, som var den tredje längsta i SM-slutspelets historia, till TV4 .

Linköping förlorade två dramatiska förlängningar i Skellefteå och efter 0–2 i matcher var laget i det närmaste piskat att vinna den tredje matchen för att ha chansen att vinna kvartsfinalserien.

Det har ju aldrig hänt i svensk ishockey att ett lag vänt 0–3 i matcher till seger.

Släppte rymdpuck

En utsåld arena i Linköping, 8 190 åskådare, hade laddat för den första slutspelsmatchen i stan på sex år.

Astronauten Marcus Wandt gjorde ceremoniellt nedsläpp med en puck som han haft med sig till rymden.

Men det tog lång tid innan hemmalaget hittade de höga höjderna.

Hemmasupportrarna började misströsta – underläge med 0–3 en bit in i tredje perioden efter att Skellefteås målvakt Linus Söderström blåst hemmalaget på ett mål med en monsterräddning i andra perioden.

Dylan Sikura, Oskar Nilsson och Jonathan Johnson såg till att Skellefteå gick ifrån.

Men plötsligt kom utdelningen för hemmalaget.

Om och om igen.

Vände underläge

Lagkaptenen Oscar Fantenberg spräckte nollan fyra minuter in i tredje perioden, Filip Bystedt gjorde 2–3 drygt fyra minuter senare och ännu knappt fyra minuter senare var det kvitterat genom Vilmos Gallo.

Dessutom tappade Skellefteå lagkaptenen Pär Lindholm i tredje perioden efter kollision med en lagkamrat.

För andra gången under kvartsfinalserien hade Linköping hämtat upp ett tremålsunderläge.

Och för tredje gången på tre matcher krävdes förlängning för att utse en vinnare. En förlängning som blev långdragen.

Först i den tredje övertidsperioden – alltså matchens sjätte period – kom avgörandet. I numerärt överläge hamnade pucken hos stortalangen Axel Sandin Pellikka som dundrade in 4–3 efter drygt 116 minuters spel.

— Extrem lättnad. Vi hade lite pizza efter tredje perioden redan, så vi ville hem och käka den. Så det var extremt skönt att den gick in, säger Sandin Pellikka till TV4 efter matchen.