Sveriges Alex Kessidis är en av brottarna som kan kvalificera sig till OS i helgen. Arkivbild.
Sveriges Alex Kessidis är en av brottarna som kan kvalificera sig till OS i helgen. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Ryssar försvårar OS-kval: "Inte mycket vi kan göra"

Svenska brottare har landat i Baku inför helgens Europakval. OS-platser står på spel – men det blir svårt, konstaterar landslagschefen Zakarias Tallroth. Det är ungefär som att ta medalj på VM, om man ska jämföra med något, säger han.


Den svenske landslagschefen har en realistisk syn på hans brottares chanser i Azerbajdzjan.

— Vissa kanske måste göra sin livs turnering, säger han.

Två OS-platser finns att ta i varje viktklass. Kravet är att ta sig till final.

TT har tidigare rapporterat om att upp emot 40 ryska brottare bytt nationalitet efter landets invasion av Ukraina. Det har påverkat de svenska brottarna rent sportsligt då konkurrensen blivit svårare.

I Europakvalet är situationen densamma som under vårens EM, exempelvis tävlar den tidigare ryssen Aleksandr Komarov under serbisk flagg i Alex Kessidis klass. Samtidigt får ryssar och belarusier tävla under neutral flagg så länge de inte stödjer kriget.

Dagen innan Europakvalstarten stängdes den ryska, dubbla OS-guldmedaljören Abdulrasjid Sadulajev av från att delta i kvaltävlingen efter att bevis hittats för att han stödjer Rysslands invasion av Ukraina.

Passar ryssar och belarusier

Både helgens Europakval och det efterföljande världskvalet, som båda ger OS-biljetter, ligger i länder som ryska och belarusiska idrottare kan resa till. Först i Baku i Azerbadjan och sedan i Istanbul i Turkiet.

— Det är inget konstigt att vi tävlar i dessa nationer. Det är stora brottningsnationer, inleder Tallroth.

— Däremot, med tanke på att man har flyttat mästerskap för att ryssar inte kunde komma in, så är det mycket möjligt att man har en strategi att välja länder där man undviker den problematiken, säger han.

Vad tycker du om det?

— Väl på mattan så är det inte mycket vi kan göra. Vi försöker lägga så lite energi på det som möjligt. Det gynnar inte oss att tänka att de kanske inte ska vara med och så får de ändå vara med.

Svenska truppen

Sveriges trupp består av Johanna Lindborg, Tindra Sjöberg, Niklas Öhlén, Albin Olofsson, Alex Kessidis och Aleksandar Stjepanetic.

Till världskvalet i Istanbul i maj skickar Sverige Evelina Hulthén och Alexander Bica, samt de som inte tog OS-platser i Europakvalet. Jonna Malmgren är redan OS-klar efter sin femteplats i VM i somras. Hon befinner sig just nu på träningsläger i USA.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!