Anna Sandberg, Häcken, under den damallsvenska upptaktsträffen i Stockholm tidigare i veckan.
Anna Sandberg, Häcken, under den damallsvenska upptaktsträffen i Stockholm tidigare i veckan. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Talangens märkliga skada: "Fötterna domnar bort"

Anna Sandbergs kometkarriär började plötsligt hacka i fjol. En märklig skada i båda benen blev till slut ohållbar för Häckenbacken. Det har gått så långt att mina fötter domnar bort under matcher, säger 20-åringen, som efter operation nu är redo för helgens damallsvenska premiär.


Fakta: Så spelas premiäromgången

Damallsvenskan sparkar i gång i helgen. Här är matcherna i första omgången:

Lördag 13 april:

13.00: Brommapojkarna–Linköping.

15.00: Häcken–IFK Norrköping, Djurgården–Trelleborg, Kif Örebro–Hammarby.

Söndag 14 april:

13.00: Piteå–Växjö, AIK–Kristianstad.

15.00: Rosengård–Vittsjö.

Smärtan som Sandberg känt i båda sina vader visade sig vara så kallat kompartmentsyndrom, vilket kortfattat innebär att en muskel sväller så mycket att den inte "får plats" i sitt muskelfack.

— Muskeln ligger som i en säck och muskeln är för stor eller ”påsen” för liten, och då blir det ingen ordentlig blodcirkulation. Det har gjort att jag får väldigt ont i vaderna och det har gått så långt att mina fötter domnar bort, jag tappar känseln under matcher. Och det kan komma redan i minut 15, säger Anna Sandberg.

Opererat både benen

Hon har känt av det i flera år, men aldrig hämmats så mycket som förra året. Även under förra sommarens VM, där Sandberg var en del av Sveriges bronslag, stördes vänsterbacken av sina vader mer än vanligt.

— Jag kunde inte njuta av att spela match. Det är det roligaste man vet, men då var det bara en frustration att komma in till halvtidsvilan och ha väldigt ont.

Den växande frustrationen ledde till beslutet att operera båda benen. Ingreppet skedde i februari, något Nerikes Allehanda tidigare berättat om.

— Man gick in på framsidan, man har gjort ett snitt hela vägen på smalbenet, för att få mer utrymme. Så att man ska få den här blodcirkulationen, säger Sandberg.

"Tufft mentalt"

Efter årsskiftet har hon bara gjort två korta inhopp för Häcken i Champions League respektive svenska cupen. Men nu känner sig 20-åringen helt redo för den damallsvenska premiären.

— Vanligtvis brukar jag få problem redan under träningarna. Men när våra fysioterapeuter har frågat nu ”Anna, hur känns det?” så har jag inte tänkt på vaderna en sekund. Sedan får man se hur det blir när man kommer upp i 90-minutersmatcher och kontinuerlig speltid över tid, men det är ett väldigt gott tecken att det har inte känts någonting nu, säger Anna Sandberg.

Häcken sparkar i gång den nya säsongen hemma mot IFK Norrköping på lördagseftermiddagen.

— Det är klart att det har varit tufft mentalt och något som jag inte har varit van med tidigare, att skador har drabbat mig på det här sättet.

— Men nu är jag tillbaka för fullt, så äntligen mår jag skitbra.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!