Förbundskaptenen Tomas Axnér och Jenny Carlsson. Arkivbild.
Förbundskaptenen Tomas Axnér och Jenny Carlsson. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Tung förlust – men OS-spel i praktiken säkrat

Handbollsdamerna är i praktiken klart för OS-spel i sommar – trots att det blev 25–28-förlust mot Ungern i Debrecen. Biljetten till Paris lär säkras när Sverige ställs mot slagpåsen Storbritannien på söndag.


Svensk seger mot Ungern och saken hade varit klar redan på fredagskvällen. Nu blev det förlust med tre bollar, men tack vare sjumålssegern mot Japan i torsdags och den undermåliga kvalitén på brittisk damhandboll är Blågult i praktiken klart för OS i Paris i sommar.

Ettan och tvåan i fyrlagsgruppen når Paris och Lille där OS-handbollen avgörs.

Storbritannien, som hastigt men kanske mindre lustigt fick ersätta Kamerun, förlorade först mot Ungern 11–49 och under fredagen mot Japan med 16–43.

"Vi kan halvfira"

På söndag avslutar Sverige sitt OS-kval mot just Storbritannien.

— De vinner inte ens junior-SM, så det är klart att vi kan halvfira det här, sade förbundskaptenen Tomas Axnér om Storbritanniens kapacitet till Discovery+.

Om två eller fler lag hamnar på samma antal poäng avgör inbördes möten de aktuella lagen emellan. Om alla har slagit alla är Blågult vidare tack vare +4 i målskillnad i inbördes möten. Om Japan slår Ungern på söndag med sex mål gör japanskorna Sverige sällskap till OS, annars blir det Ungern.

Med ett enormt publikstöd i ryggen rivstartade Ungern mötet med Sverige under fredagskvällen och gick fram till 7–3. Först då fick svenskorna någorlunda ordning på försvarsspelet och utdelning offensivt. Fyra raka mål, två var av Jenny Carlsson och Nathalie Hagman, och plötsligt var Sverige i fatt.

Då kom raskt nästa ungerska ryck som gav halvtidsledning med 15–11.

— Vi får det inte att stämma någonstans. Det är slarvigt både framåt och bakåt. Vi kommer till bra lägen, men lyckas inte sätta dit bollen. Vi får försöka ta oss förbi den mentala spärren, säger Nina Dano till Discovery +.

— Vi har lite att göra till andra halvlek.

Reparationsarbetet fungerade inledningsvis väl. Jenny Carlsson fortsatte bomba in bollar och när Kristin Thorleifsdottir tryckte in två på raken var Sverige på nytt i kapp (17–17).

Ny svacka

Men en ny svacka förstörde kvällen. Ungern drog ifrån på nytt och släppte aldrig sitt försprång.

Johanna Bundsens jätteräddning vid 22–24 följdes av Thorleifsdottirs reducering och svensk kontakt, men Ungerns skarpskytt Katrin Gitta Klujber tryckte in sitt sjunde mål varpå Jenny Carlsson prickade stolpen.

— Trist att förlora så klart. En otrolig inramning och en tuff match att spel på deras hemmaplan. Det är svårt att kommunicera, säger Kristin Thorleifsdottir.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!