Polske talangen Krzysztof Macias.
Polske talangen Krzysztof Macias. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Talangen om stjärnmötet: "Bara sett dem på tv"

Tonåringen Krzysztof Macias låg bakom skrällpoängen som nykomlingen Polen tog mot Lettland i ishockey-VM. Nu ställs han mot idolen Rasmus Dahlin och de andra stjärnorna i Tre Kronor. Det är spelare jag bara sett på tv, säger 19-åringen.


Polen gjorde comeback i A-VM efter 22 års bortavaro i lördags mot Lettland.

Det höll på att sluta med en skrällseger, men till slut fick nykomlingen med sig en poäng efter att ha förlorat i förlängning mot fjolårets VM-bronslag Lettland, 4–5.

Talangen och forwarden Krzysztof Macias gjorde två mål och fick pris som Polens bäste spelare.

"Inte rädd"

Nu ställs han mot svenska backstjärnor som Erik Karlsson, Victor Hedman och idolen Rasmus Dahlin.

— Det kommer att bli otroligt kul. Jag ska försöka överraska dem så mycket jag kan och visa att jag inte är rädd att spela mot dem, säger han.

Tusentals polska supportrar väntas till matchen, precis som i lördags då de skapade en fantastisk stämning. Ostrava ligger bara drygt tre mil från polska gränsen.

— Det var otroligt, elektriskt. Vi kunde inte höra varandra. Det hjälpte oss och vi överraskade många. Det ska vi fortsätta med, säger han.

Mamma i högsta serien

De flesta av spelarna i Polens landslag spelar i den egna ligan, en i tjeckiska högstaligan och Krzysztof Macias sticker ut som den ende som återfinns i Nordamerika. Han spelar med Prince Albert Raiders i den kanadensiska juniorligan WHL.

Så hur har Rasmus Dahlin blivit hans idol?

— Jag gillar Frölunda så jag håller på Rasmus Dahlin i NHL och Samuel Fagemo i AHL (farmarligan), säger han.

Han kommer från en hockeyfamilj där alla spelat eller spelar ishockey. Storebror Kacper, back, är också med i VM-laget. Mamma Agnieszka Macias-Paprocka spelar i högsta ligan med Podhale Nowy Targ – vid 43 års ålder.

Stolt över henne?

— Jag är stolt över hela min familj. Det hjälper mig mycket och gör det fantastiskt bra, säger han.

Matchen mellan Sverige och Polen börjar klockan 20.20.

TT
/
AHL
/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!