Sverige kan jubla åt en fin start på Golden League-spelet 2024. På fredagen besegrades Spanien med 3–2 i set.
Sverige kan jubla åt en fin start på Golden League-spelet 2024. På fredagen besegrades Spanien med 3–2 i set. - Foto: Johan Nilsson/TT

Sveriges smakstart – vann rysare i Lund

De svenska volleybolldamerna drömmer om en ny final i Golden League. Det började på bästa sätt. Sverige vann en rysare mot Spanien i Lund med 3–2 i set. En sjuk match, säger Sveriges Emmy Andersson.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: Sveriges jakt på VM-spel

+ Sverige spelar sex matcher i European Golden League:

17 maj: Spanien, i Lund, seger 3–2.

19 maj: Belgien, i Lund.

25 maj: Azerbajdzjan, i Blaj (Rumänien).

26 maj: Rumänien, i Blaj.

31 maj: Slovakien, i Bratislava (Slovakien).

1 juni: Slovenien, i Bratislava.

+ De bästa lagen av tolv går vidare till "Final four" som avgörs i Tjeckien, 15–16 juni.

+ De två bästa lagen därifrån får spela Challenger Cup i Filippinerna, 4–7 juli, som också är kvalturnering till Volleyball Nations League.

+ För att få spela VM i augusti–september nästa år gäller det att vara tillräckligt högt upp på världsrankningen den 12 augusti i sommar.

Det svängde fram och tillbaka hela kvällen i Sparbanken Skåne arena.

Spanien vann första set med 28–26, trots svensk dominans. I det andra var det Spanien som drog ifrån till 21–17, men Sverige som tog hem setet med 25–22 efter att ha vunnit sex raka bollar i slutet.

Tredje set gick sedan klart till spanjorskorna, 25–22, medan Sverige var ännu mer överlägset i det fjärde, 25–18, vilket tvingade fram ett femte och avgörande set.

"Underhållande match"

Då ökade Sverige tempot ytterligare och såg till att ge nye förbundskapten, italienaren Giulio Cesare Bregoli, en smakstart på jobbet. Med storstjärnan Isabelle Haak i spetsen – Italienproffset var bäst på planen med sina 33 poäng – vann Sverige skiljesetet med 15–12. Alexandra Lazic blev den som smashade in matchbollen.

— Det var en sjuk match. De slet på så vi fick göra vårt bästa, säger Emmy Andersson till SVT.

— Och att det blev en femsetare var nästan väntat. Att vi kan mäta oss med dem känns jättekul.

"Kval" till VM

De senaste årens succélandslag har därmed inlett European Golden League på bästa sätt. I fjol tog sig Sverige hela vägen till final, och nu hoppas man uppnå något liknande.

Sverige möter sex olika nationer i gruppspelet. De tre bästa går vidare till "Final four" i Tjeckien i mitten av juni, dit värdnationen redan är direktkvalificerad.

Förutom en turnering i sig ligger resultaten också till grund för vilka som får spela VM. Redan har 16 av 24 länder säkrat en plats i världsmästerskapet 2025, och därutöver ska värdnationer och de högst placerade länderna på världsrankningen fyllas på.

Härnäst för Sverige, redan på söndag, väntar på papperet betydligt tuffare motstånd i Belgien.

TT
/
/
/
/
SVT
/