Sjukskrivna landslagschefen Marika Domanski-Lyfors. Arkivbild.
Sjukskrivna landslagschefen Marika Domanski-Lyfors. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Speciella samlingen: "Viktigt att vi får träffas"

Snart samlas svenska landslaget för två viktiga EM-kvalmöten mot Irland. Det blir första gången på länge som cancersjuka landslagschefen Marika Domanski Lyfors saknas. Det är bra för oss som grupp att få komma ihop för att kunna hantera det, säger förbundskapten Peter Gerhardsson om den speciella samlingen.


Sverige har två viktiga EM-kvalmatcher framför sig för att försöka ta en direktplats till fotbolls-EM nästa sommar.

Samtidigt ska laget försöka hantera en sorgeprocess.

Tidigare i veckan meddelade Svenska fotbollförbundet att landslagschefen, Marika Domanski Lyfors hjärntumör är elakartad och omöjlig att operera bort.

Förbundskapten Peter Gerhardsson och hans kollegor har en tuff uppgift framför sig, för att kunna hantera båda två.

Fotbollslandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson under tisdagens presskonferens.

"Emellan så får man ha acceptans"

— På något sätt är läget som det är. Det vi kan göra är att försöka vara bra i det vi gör på fotbollsplan, alla de fotbollsmässiga detaljerna. Sen emellan får man ha acceptans för att spelare och ledare är olika i hur man hanterar det där. Men jag tror att det blir bra för oss som grupp att få komma ihop för att kunna hantera det, säger Gerhardsson.

Marika Domanski Lyfors har varit landslagschef sedan 2008, och flera spelare har starka band till 64-åringen.

— I allt sådant här sorgearbete så måste man ha sina egna sätt, och ha acceptans för att man har olika vägar att hantera det på, säger förbundskaptenen och fortsätter:

— Det är spelare som har väldigt olika relation med Marika. En del av de här spelarna kanske till och med inte har träffat Marika, och några har en väldigt bra relation till henne.

"En glad person"

Trots att Domanski Lyfors saknas tror Gerhardsson dock inte att det bara kommer att vara sorg, utan att spelarna kommer kunna finna styrka i hennes vilja. Att landslaget ska vinna fotbollsmatcher.

— Jag tror att det kommer att finnas glädje också i gruppen. Marika är en glad person som vill att det ska gå bra för oss. Så hon vill nog inte att vi ska påverkas för mycket av det här, utan att vi ska kunna prestera och allting. Och det kommer säkert att förmedlas på många sätt.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/
/
/