Här är Lagerbäcks misstag

Förbundskaptenens tveksamma beslut som lär kosta Sverige en VM-plats.


Kvalförlusten mot Danmark gör att Sverige med allra största sannolikhet missar VM i Sydafrika nästa år. Det blir den första svenska kvalmissen sedan 1998 och förbundskapten Lars Lagerbäcks första missade mästerskap.

Landslagsledningen och de svenska spelarna menar att det mest var oflyt som låg bakom lördagens 0-1-förlust på Råsunda. Men samtidigt finns det en rad beslut som Sverige och Lagerbäck lär få kritik för efter kvalmissen.

När Sverige fick straff i den tolfte matchminuten var det Kim Källström som fick förtroendet. Källström har inte haft sin bästa säsong i Frankrike sprudlar knappast av självförtroende. Samtidigt har Zlatan Ibrahimovic varit säkerheten själv från straffpunkten i Serie A.

Vänsterbacken Adam Johansson har varit helt okej i allsvenskan och gjorde en bra landskamp mot Portugal. Men han hade stora problem mot den danske målskytten Thomas Kahlenberg i första halvlek av lördagens match. Högerbacken Mikael Nilsson har varit skadad och är knappast i bästa form. Hans rensning, som gav Danmark 1-0, var katastrofal. Utanför laget hade Lagerbäck valt att ställa Schweizproffset Berhang Safari och en Oscar Wendt i toppform och med rutin från den danska ligan.

Lagerbäck valde även att satsa på Henrik Larsson från start i anfallet. Något han lär fortsätta att göra även fast Henke varken blir yngre eller bättre. Henke är en klok och rutinerad spelare, men det öppna läge han fick i den andra halvleken mot Danmark, borde ha utnyttjats bättre. Något som kanske Marcus Berg, Johan Elmander eller Tobias Hysén hade lyckats med.

Och när förändringarna väl kom på Råsunda, så räckte inte tiden till. Viktor Elm kom in och gjorde det bra. Johan Elmander kom också in, men fick aldrig chansen i anfallet utan tvingades ut på kanten.

Vad tycker du? Är kvalmissen Lagerbäcks fel? Kan han sitta kvar? Kommentera!

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

NHL: Arizona flyttar till Utah

Orken tog slut: "Bittert så klart"

2 timmar sedan
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

3 timmar sedan
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

igår 20:58
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.