Ludvig Åberg under första rundan i US Open.
Ludvig Åberg under första rundan i US Open. - Foto: Matt York/AP/TT

Smakstart för Åberg – ligger tvåa i US Open

Ska Ludvig Åberg bjuda på en ny majorrysare i helgen? Förutsättningarna finns efter svenskens smakstart i US Open. Åberg gick första rundan på 66 slag, vilket räckte till en tidig andraplats.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

US Open brukar vilja sätta spelarna på prov med riktigt svårspelade banor och årets upplaga är inget undantag. På Pinehurst no 2 i North Carolina är det inte minst de kluriga och läskigt snabba greenområdena som lätt kan få scorerna att rinna iväg.

Ludvig Åberg klarade det första testet.

Skåningen bjöd på förstklassig golf när han spelade sin första runda, med start tidigt på morgonen. Birdieputtar trillade i både på Åbergs andra och tredje hål och direkt var han med högt uppe på ledartavlan.

Där stannade den 24-årige svensken kvar under resten av rundan.

Få misstag

Åberg var i stort sett helt felfri med drivern – han missade inte en enda fairway – och på greenerna visade han utmärkt känsla med puttern. Men på sitt 15:e hål fick han problem. Efter ett misslyckat utslag, på korthålet som mäter drygt 200 meter, var Åberg nära att chippa andraslaget ned i en bunker. Till slut lyckades han ändå rädda en bogey på hålet.

Åbergs sista hål för dagen blev en roligare historia. Utslaget lade sig bara ett par meter från pinnen och den blågula US Open-debutanten kunde sänka ännu en birdieputt. Totalt blev det sex birdies och två bogeys för Åberg, som med 66 slag bara är ett bakom tidiga ledaren Patrick Cantlay, USA.

— En väldigt, väldigt bra runda. Jag tycker inte att jag satte mig i något direkt trubbel, säger Åberg till Viaplay.

Tidigare i år majordebuterade Ludvig Åberg med en andraplats i US Masters. Därefter har han till och från haft lite knäproblem och i årets andra major, PGA-mästerskapet, missade han cutten.

Tungt för Woods

Den andra svenska US Open-debutanten, Tim Widing, fick en klart godkänd start med 71 slag.

Rutinerade stjärnor som Tiger Woods och Phil Mickelson hade det desto tuffare. Woods inledde visserligen med en birdie på sitt allra första hål, men landade på 74 slag. Mickelson slutade dagen på 79 slag utan att ha gjort en enda birdie.

Första dagens spel kommer att pågå till efter midnatt, svensk tid. Bland de som spelar sent märks världens tre högst rankade spelare – Scottie Scheffler, Xander Schauffele och Rory McIlroy spelar dessutom tillsammans – och tävlingens tredje svensk Alex Norén.

TT
/
/
USA