Sara Junevik med sitt EM-guld.
Sara Junevik med sitt EM-guld. - Foto: Darko Bandic/AP/TT

Junevik efter första guldet: "Är så glad"

Sara Juneviks stora mål med sim-EM i Belgrad är att kvala in till OS på 100 meter fjäril. Hur svenskan laddade upp inför det? Med att ta guldet på 50 meter fjäril. Jag är så glad, säger hon till SVT.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Junevik vann finalen mer eller mindre överlägset på tiden 25,68, vilket är personbästa. Tvåa blev Roos Vanotterdijk, Belgien, som var fyra tiondelar bakom svenskan. Grekiskan Anna Ntountounaki knep bronspengen.

Det här är Juneviks första internationella mästerskapsmedalj i lång bana. Hemma i prisskåpet har hon sedan tidigare flera medaljer i olika valörer, men alla kommer från kortbanemästerskap.

— Det är så mycket lättnad i hela min kropp nu. Att jag fick gå in och köra ett lopp och sätta personligt rekord, jag är så glad, säger 24-åriga Junevik, som länge setts som Sarah Sjöströms arvtagerska, till SVT.

— Det kommer nog ta ett tag för det här att sjunka in. Tålamod är nog det jag ville skicka med till alla därhemma som vill lyckas med något.

Junevik var snabbast i såväl försöket som i semifinalen på 50 meter fjäril, som inte är någon OS-distans.

— Uppgången var det jag ville förbättra från semin. 50 kan jag göra i sömnen. När jag går in och kör loppet som jag brukar, då sitter det.

Försöket på 100 meter fjäril gå på torsdagsförmiddagen.

TT
/
/
SVT