Den 10 juli 2024 sommarpratar Zećira Mušović i Sveriges Radio P1.
Den 10 juli 2024 sommarpratar Zećira Mušović i Sveriges Radio P1. - Foto: Tertius Pickard & Andreas Hillergren/TT

Zećira Mušovićs känga mot Gerhardsson: "Hur f*n kunde de?"

Det svenska landslagets målvakt Zećira Mušović är en av lagets stora stjärnor. Dock var läget ett annat under VM 2023, något hon nu öppnar upp om i sitt sommarprat.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det svenska damlandslaget har genom åren vuxit ut till ett av världens allra bästa landslag. 

2003 tog man VM-silver med stjärnor som Victoria Svensson, Malin Moström och Hanna Ljungberg i laget.

Därefter kom det att dröja åtta år innan man tog nästa mästerskapsmedalj, då VM-brons 2011 med stjärnor som Lotta Schelin, Caroline Seger och Josefine Öqvist i spetsen.

Totalt har det svenska landslaget i fotboll mäktat med att kamma hem fem VM-medaljer, två OS-medaljer och fem EM-medaljer.

LÄS MER: Här är 6 svenska idrottshändelser vi minns

Victoria Svensson, Malin Moström och Hanna Ljungberg var landslagets stora stjärnor under VM 2003. Foto: Torbjörn Jakobsson/VK/TT & Jack Mikrut

Zećira Mušović: "Skämtar du?"

2023 var året då den senaste triumfen skulle mäktas med. Detta då Sverige tog brons i VM efter att ha besegrat hemmanationen Australien med 2-0 i bronsmatchen. 

En som kom att bli en rejäl stöttepelare under mästerskapet och landslagets verkligt stora stjärnor var målvakten Zećira Mušović. Chelsea-målvakten gjorde flera svettiga räddningar som höll Sverige kvar i turneringen och kom att bli en av lagets viktigaste spelare när turneringen väl summerades.

Den 10 juli 2024 fick hon dessutom äran att genomföra ett sommarprat i P1. Det som dock stack ut i det för många efterlängtade sommarpratet var den känga hon delade ut till landslagstränarna, och Peter Gerhardsson i synnerhet.

Hon berättar då om en situation som uppstod två dagar innan VM-åttondelsfinalen 2023 då hon lämnade ett lagmöte när målvaktstränaren tog henne åt sidan.

– Tränaren har inte bestämt sig för vem han kommer att spela i mål mot USA. Jag blir helt stum. ”Skämtar du?”, får jag ur mig. Därefter är det luddigt i huvudet och jag känner hur ögonen fylls med tårar. Vad är det som händer? Håller min dröm på att tas ifrån mig? Jag må ha blivit förkrossad och hamnat på bänken många gånger förut, men den här matchen mot USA, den här är extra viktig, säger hon i sommarpratet.

MISSA INTE: Zećira Mušović om livet med före detta hockeyproffset: "Han har lärt sig att..."

Peter Gerhardsson har varit förbundskapten sedan 2017. Foto: Samuel Steén/TT

Zećira Mušović om Gerhardsson: "Låter inte bra"

Efter samtalet med tränaren går hon till lagkamraten Amanda Ilestedts rum där det brister för målvakten.

– Det vräker ner tårar längs mina kinder. Jag är helt förkrossad och i chock. Amanda känner mig väldigt väl och vet att jag sällan gråter och visar sådana känslor. Nu är jag helt omöjlig att trösta. Peter Gerhardsson har inte bestämt sig vem han ska spela mot USA. Och varför skulle jag få reda på det om det inte är för att de vill förbereda mig för att jag inte kommer att få spela? Hon håller med, det här låter inte bra.

När kvällen anländer lägger sig Mušović med en klump i magen och tänker endast på målvaktstränarens ord och det faktum att hon inte vet om hon kommer få spela matchen eller inte. 

– Minuterna jag väntar på svaret känns som dagar. Sen kommer svaret: du spelar. En lätthet sprids i min kropp och jag pustar ut över beskedet. Men snart byts det ut till ilska som tar plats bredvid osäkerheten i mig. Hur fan kunde de göra så mot mig? Att låta mig tvivla.

Valet att spela Mušović skulle dock visa sig vara klokt då hon storspelade och var en stor bidragande anledning till framgången i mästerskapet.

MISSA INTE: Zecira Musovic får Jenny Strömstedt att tappa det: "Har svimmat i studion"

Amanda Ilestedt och Zećira Mušović. Foto: Tertius Pickard

LÄS MER: Starka reaktioner på John Guidettis ord – mitt i direktsändning

/
/
/