UFC 101: Analysen

- 06/08/2009, 12:51 -

Stormatcherna räddar Philadelphia-kortet.

Först och främst. UFC 101 lever på huvudkortets två toppfighter och många av de resterande fighterna känns till viss del som utfyllnad. En gissning är att rätt så mycket krut och pengar lades ner på UFC 100 och att 101:an till viss del fått lida för det.

Dock har vi fått lära oss att toppnamn inte alltid garanterar underhållande matcher och lördagens gala kan mycket väl bli en att minnas.

Men visst, det är B.J. Penn mot Kenny Florian och Anderson Silva mot Forrest Griffin som kommer att sälja pay-per-views, inget snack om saken.

B.J. Penn vs Kenny Florian (om lättviktstiteln)

B.J. Penn är äntligen tillbaka där han hör hemma. I lättvikten. Efter en förnedrande utskåpning signerad welterviktsmästaren, Georges St. Pierre, borde Penn vara tillbaka starkare än någonsin.

Hawaiis stolthet vill vinna övertygande. Han vill kliva in i oktagonen och visa att fighten mot GSP är glömd, att han är värdig bälteshållare och att ingen kan rubba honom i hans naturliga viktklass.

Kenny Florian då? Han förtjänar verkligen titelfighten och har gång på gång klivit in i oktagonen som den svagare och kommit ut med övertygande segrar. Om Florian, som han själv säger, kommer att komma ut och vara än bättre än i sin senaste fight mot Joe Stevenson, då kommer Penn att få problem.

Florians gameplan borde vara att hålla ett aktivt fotarbete och plocka poäng med sin fina thaiboxning. Att på det sättet nöta ut och frustrera Penn och i fightens sena ronder gå för nedtagningar och väl på marken använda sina vassa armbågar och sitt frenetiska ground and pound.

Frågan är om det här räcker. Penn har erfarenhet av de riktigt stora fighterna. Han vet hur det är att förlora dem och han vet hur det är att vinna dem. Florian är inte i närheten av den fysik som Penns förre motståndare, GSP, besitter och tekniskt är han på många plan, om än i världsklass, steget efter Penn.

Visst har Florian en större chans än de senaste utmanarna Sherk och Stevenson, men allt för mycket måste klaffa för Florian för att jag skulle våga sätta mina pengar på honom.

Anderson Silva vs Forrest Griffin (lätt tungvikt)

Efter två sömnpiller till titelförsvar gör mellanviktsmästaren Anderson Silva sitt andra gästspel i lätt tungviktsdivisionen. UFC-folket plockade fram en orädd motståndare, som garanterat kommer att pressa Silva, och valet föll på ex-mästaren Forrest Griffin.

Förutsättningarna är goda för att det här blir kvällens mest underhållande fight. Varken Silva eller Forrest har egentligen någonting att förlora på fighten, vilket inte brukar vara fallet när så stora namn möts.

Kontringsfightern Silva brukar trivas när hans motståndare jagar och svingar mot honom och förhoppningsvis har Forrest en bättre gameplan än så. Problemet för Forrest är att han omöjligt kan vinna utan att också ta några smällar. Och eftersom tidigare fighter har visat att Forrest har världens största hjärta, men inte världens tuffaste haka, kan det bli ett problem mot en så oerhört träffsäker fighter som Anderson Silva.

Två saker att titta lite extra på är hur väl Forrest kan matcha brassens snabbhet och hur väl Silva klarar sig mot en betydligt större motståndare.

Countdown till UFC 101. Se hela här.

Övriga fighter på huvudkortet.

Amir Sadollah vs Johny Hendricks (mellanvikt)

Kendall Grove vs Ricardo Almeida (mellanvikt)

Josh Neer vs Kurt Pellegrino (lättvikt)

Skrivet av: