Måndag 14 Jun
Stockholm

Inför UFC 102

Veteranernas kamp och en drömfight för hardcore-fansen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På pappret ser UFC 101 helt ok ut. Visserligen bjuds vi inte på någon titelfight, men väl ett gäng matcher som kommer att betyda väldigt mycket för mångas framtid i organisationen.

Här kommer lite bakgrund, analyser och tankar om huvudkortets två viktigaste fighter.

Randy Couture vs Antonio Rodrigo Nogueira

När Randy var mästare i UFC och Nogueira befann sig i Japan och slet armar av alla utom Fedor, då hade det här varit en drömfight. För sisådär sex år sedan.

Nu är det fortfarande en intressant fight, men det är som sagt synd att vi inte fick se den när båda var som bäst.

Både Nogueira och Couture kan med rätta kallas veteraner, även om det skiljer hela tretton år mellan dem. Randy är 46 och Nogueira är, trots att de ser ungefär lika gamla ut, faktiskt bara 33 år.

Men vi som följt brassens karriär vet att det finns en sak han är bättre på än att strypa och låsa ut folk, och det är att ta stryk. Något som verkar ha tagit ut sin rätt på Nogueira.

UFC 92 noterade han sin första knockout-förlust, då mot Frank Mir, i en fight där Nogueira såg allt annat än bra ut. Han var slö och såg omotiverad ut, vilket fick Frank Mir att se ut som en korsning mellan Bruce Lee och Mike Tyson. Efteråt ryktades det om skador och Nogueira berättade att han var långt ifrån toppform i den matchen.

Randy Coutures senaste fight var på UFC 91, där han förlorade sitt tungviktsbälte till Brock Lesnar. Randy gjorde bra ifrån sig, men blev träffad av Lesnars monsternävar och gick i mattan. Sånt som händer.

Hur går det då på lördag?

Nogueira behöver hålla sig borta från buren. Skulle han, som så många andra, fastna där ligger han illa till. Randy är en mästare på kontroll och har brutit ner otaliga motståndare med sitt kraftfulla ground and pound. Nogueiras boxning har tyvärr sett sämre och sämre ut de senaste fighterna och bättrar han sig inte finns det en stor risk att någon av Randys nävar kommer att leta sig igenom brassens allt tröttare guard.

Så om Randy tar fighten dit han vill, använder sin dirty boxing och sätter ett konstant tryck på Nogueira så kommer lördagens main event att bli en ganska ensidig historia.

Om Nogueira däremot har insett att han såg ut som skit i sin senaste fight och verkligen tagit sig i kragen och hittat tillbaka till fornstora dagar, då kommer det att bli betydligt jämnare.

Demian Maia vs Nate Marquardt

Ett obesegrat BJJ-unikum mot en fighter som sett sjukt vass ut i sina senaste matcher. Vinnaren kan få en chans att utmana om bältet och båda är helt säkra på att de kan besegra viktklassens übermästare, Anderson Silva.

Det här är fighten som alla hardcore-fans längtat efter.

Maia är en av världen bästa grapplers. På fem fighter i oktagonen har han plockat hem fyra submission of the night-bonusar. Och på sina tio MMA-fighter har han vunnit åtta via submission.

Han har dessutom vunnit alla stora BJJ- och SW-troféer som betyder något.

Men hur imponerande det här än låter så startar alla MMA-matcher stående. Maia måste möta Marquardt öga mot öga och han måste våga riskera att ta en eller flera smällar i ett nedtagningsförsök.

Marquardt själv är inte heller någon duvunge på marken och han är dessutom byggd som en mindre pansarvagn.

Så. Klassisk matchning. Striker mot grappler, eller snarare komplett MMA-fighter mot grappler. Marquardt måste straffa Maia, hålla honom på avstånd och vara extremt noga med att följa sin gameplan och lyssna på sin coach, Greg Jackson.

Maia å sin sida måste våga driva på och använda sin fenomenala timing för att plocka ner sin motståndare. Väl där ska han göra det han är bäst på. En viktig faktor är också att ju längre fighten lider desto större övertag får Marquardt. Dels på grund av hans fysiska attribut, men också på grund av att Maia kommer att få det svårare och svårare att använda sin grappling i takt med att de båda blir blötare av svett ju längre fighten lider.

Om vinnaren i den här fighten bjuder på något riktigt spektakulärt är det inte omöjligt att Dana White låter Dan Henderson få vänta på sin returfight med Silva och istället låter Maia eller Marquardt utmana om bältet.

Maia har sagt att han är säker på att han kan strypa eller låsa ut Silva pch Marquardt är övertygad om att han kan göra bättre ifrån sig än för två år sedan, då han blev utslagen av Silva i den första ronden.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nästa artikel
Nogueiras gameplan