Fredag 15 Okt
Stockholm

"Southern Hemisphere" sänkte Europa

I rugbyns klassiska höstlandskamper vann alla tre lagen från "down under".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sydafrika är världsmästare, Nya Zeeland och Australien rankade etta respektive trea i världen. Rugbyn domineras sedan tidigare av länderna från södra halvklotet och kvällens "tests" förstärkte bara bilden det.

Först ut var Australien som gästade Italien på Stadio Flaminio i Rom. Trots att italienarna gjorde en godkänd insats kunde Australien till slut dra ifrån till 20-27 med bara åtta minuter kvar efter ett snyggt försök av debutanten Quade Cooper. Matchen igenom dominerade Italiens klunga Australiens dito men "the Wallabies" har en backlinje som få kan matcha. Slutresultatet skrevs till 30-20 till Australien.

Ungefär samtidigt tog Wales emot världsmästarna Sydafrika på ett fullsatt Millennium Stadium i Cardiff i vad som skulle bli en riktigt bra match. Sydafrika som inte förlorat mot Wales på tio försök höll sviten intakt i och med en 20-15-vinst. Wales James Hook byttes in för att få igång det hackande anfallet men blev istället stor syndabock när hans passning snappades upp av den sydafrikanske centern Jean de Villiers som enkelt kunde springa in det avgörande försöket.

Tredje matchen för kvällen var en riktig klassisk sådan. Skottland mot Nya Zeeland på mytiska Murrayfield Stadium i Edinburgh. Nya Zeeland som rankas högst i världen efter Tri Nations-segern inledde starkt trots stora namn som kaptenen Ritchie McCaw och Daniel Carter på bänken. Efter 18-6 i halvtid rann det ifrån till 36-6 i fulltid. Skottarna hade det tufft mot ett fysiskt Nya Zeeland som dessutom ska möta Irland, Wales och England innan hemresan.

Det finns fortfarande en chans för Europa att ta en vinst. Just nu spelar Frankrike mot Argentina som numera räknas som en av världens allra bästa rugbynationer. Förlust där för Frankrike och vi har en europeisk krisstämpling den närmsta veckan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela