Stockholm

Mylläri tillbaka trots avstängning

Den svenske förbundskaptenen i brottning Leo Mylläri är avstängd från all internationell brottning i två år men finns med till helgen trots Ara-domen.


Läs mer

Den svenske förbundskaptenen i brottning Leo Mylläri är avstängd från all internationell brottning i två år.

Men i helgen finns han med igen ändå - i en turnering i Finland. Trots Ara-domen.

Sverige ska vara med i en turnering i Helsingfors, dessutom är det landskamp Sverige-Finland.

– Jag har tagit ut laget, säger Mylläri till TT.

Och han tänker vara på plats när det är tävlingsdag. Men inte vid mattkanten. Och inte för att trotsa Fila. Det handlar mer om regeltolkning.

– Min avstängning innebär att jag inte kan få någon ackreditering, säger Mylläri om internationella tävlingar.

– Däremot kan den inte hindra mig från att köpa biljett och sitta på läktaren.

Gränsdragning

Det var förra veckan som Fila (Internationella brottningsförbundet) meddelade sin dom i det uppmärksammade fallet Ara Abrahamian. Den svenske brottaren, liksom förbundskapten Leo Mylläri, stängdes av i två år på grund av händelserna i Peking-OS. Men gränsdragningen för vad avstängningen gäller är inte helt lätt att göra.

–Skulle det här innebära att finnarna får problem för min skull, så åker jag inte, säger Mylläri.

Domen mot honom slår hårt. Mylläri har i många år suttit vid mattkanten när svenska brottare tävlat utomlands. Det är han som har matchat dem. Det får han inte göra längre. Det är som coach eller tränare han är avstängd.

Omorganisation

Det svenska brottningsförbundet står dessutom just nu mitt uppe i en omorganisation där man ska se över sin landslagsorganisation. Det var på gång långt innan Ara-domen kom. Brottningen ska ha en huvudtränare och en förbundskapten för vardera herrar och damer. Mylläri har sökt jobbet som huvudtränare.

– Det bör kunna fungera även om han formellt sett faktiskt är avstängd, tycker han. Det är ju inte han som matchar brottarna, vilket har varit hans jobb så här långt i karriären.

En head-coach kan jobba runt omkring. Man är lite som en arbetsledare. Men utan ackreditering och möjlighet att röra sig vid mattkanten eller i träningslokalerna. En första test kan det alltså bli redan den här helgen.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.