Mylläri tillbaka trots avstängning

Den svenske förbundskaptenen i brottning Leo Mylläri är avstängd från all internationell brottning i två år men finns med till helgen trots Ara-domen.


Den svenske förbundskaptenen i brottning Leo Mylläri är avstängd från all internationell brottning i två år.

Men i helgen finns han med igen ändå - i en turnering i Finland. Trots Ara-domen.

Sverige ska vara med i en turnering i Helsingfors, dessutom är det landskamp Sverige-Finland.

– Jag har tagit ut laget, säger Mylläri till TT.

Och han tänker vara på plats när det är tävlingsdag. Men inte vid mattkanten. Och inte för att trotsa Fila. Det handlar mer om regeltolkning.

– Min avstängning innebär att jag inte kan få någon ackreditering, säger Mylläri om internationella tävlingar.

– Däremot kan den inte hindra mig från att köpa biljett och sitta på läktaren.

Gränsdragning

Det var förra veckan som Fila (Internationella brottningsförbundet) meddelade sin dom i det uppmärksammade fallet Ara Abrahamian. Den svenske brottaren, liksom förbundskapten Leo Mylläri, stängdes av i två år på grund av händelserna i Peking-OS. Men gränsdragningen för vad avstängningen gäller är inte helt lätt att göra.

–Skulle det här innebära att finnarna får problem för min skull, så åker jag inte, säger Mylläri.

Domen mot honom slår hårt. Mylläri har i många år suttit vid mattkanten när svenska brottare tävlat utomlands. Det är han som har matchat dem. Det får han inte göra längre. Det är som coach eller tränare han är avstängd.

Omorganisation

Det svenska brottningsförbundet står dessutom just nu mitt uppe i en omorganisation där man ska se över sin landslagsorganisation. Det var på gång långt innan Ara-domen kom. Brottningen ska ha en huvudtränare och en förbundskapten för vardera herrar och damer. Mylläri har sökt jobbet som huvudtränare.

– Det bör kunna fungera även om han formellt sett faktiskt är avstängd, tycker han. Det är ju inte han som matchar brottarna, vilket har varit hans jobb så här långt i karriären.

En head-coach kan jobba runt omkring. Man är lite som en arbetsledare. Men utan ackreditering och möjlighet att röra sig vid mattkanten eller i träningslokalerna. En första test kan det alltså bli redan den här helgen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

3 timmar sedan
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.