Måndag 2 Aug
Stockholm

Stjärnhästen Going Kronos slutar

Blott fem år gammal slutar stjärnhästen Going Kronos att tävla. På fredagen kom beskedet från tränaren Lutfi Kolgjini.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Blott fem år gammal slutar stjärnhästen Going Kronos att tävla. På fredagen kom beskedet från tränaren Lutfi Kolgjini.

– Klart att det är vemodigt men det känns som ett helt rätt beslut, säger Kolgjini till TT.

Ska föra generna vidare

Orsaken till beslutet är avel. Far till Going Kronos är Viking Kronos, som också tränades av Lutfi Kolgjini. Viking Kronos har problem med sin fertilitet och fick bara 50 ston dräktiga i år. Nu vill Kolgjini, tillsammans med övriga ägare, att sonen Going Kronos ska föra generna vidare.

–Jag tror att "Going" kan bli en mycket bra avelshingst. Han har alla de fysiska egenskaper som krävs och dessutom är han ju efter Viking Kronos, säger han.

Going Kronos har fyra olika ägare och det var inget enkelt beslut att fatta, berättar Kolgjini.

– Jag kan väl säga att de inte var helt eniga, och det kan jag givetvis förstå. Men nu går hästen till avel som ung och stark och om tre år kommer vi att få se hans avkommor på tävlingsbanan.

Världsrekord som treåring

Going Kronos vann 21 lopp på 40 starter och tjänade 6,6 miljoner kronor. Han travade flera världsrekord som treåring. Han vann bland annat E3 över medeldistans på 1.12,2 och över kort distans travade han 1.10,4.

– När han dansade runt på Färjestad på 12,2 var han ruggig, det är nog hans bästa lopp i karriären, säger Kolgjini.

Som fyraåring deltog Going Kronos i Elitloppet, rekordet 1.09,9 travade han som femma i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro den 29 juli i år. I sista starten i Tingsryd den 17 augusti segrade Going Kronos på 1.10,7.

Femåringen kommer att verka som avelshingst på Menhammar Stuteri på Eckerö utanför Stockholm. Priset är 125 000 kronor för varje levande föl och han kommer att betäcka max 100 ston per år.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela