- Foto: Scanpix

Axel Bäck: ”Allt kan hända”

Doldisen Axel Bäck, fostrad i Saltsjöbadsbacken, blev uttagen till OS tillsammans med mer välkända Jens Byggmark. ”Jag vet att jag kan åka snabbt. Då kan allt hända”, säger Bäck inför äventyret i Vancouver.


Saltsjöbadens senaste OS-resenär, Axel Bäck, blev en av de sista att tas ut till Vancouver-OS. Mattias Hargin, André Myhrer och Markus Larsson var med, men vem av Axel Bäck och Jens Byggmark skulle ta den sista slalomplatsen? Svaret blev båda två.

- Överraskad ska jag inte säga att jag blev. Det var oerhört kul när beskedet kom, men jag hade det lite på känn. SOK:s kriterier för en OS-biljett var två topp femton-lopp eller ett topp åtta. Det hade jag levt upp till redan efter andra världscuptävlingen, säger Axel Bäck till Nacka Värmdö Posten.

Att konkurrensen skulle ha skapat dålig stämning mellan de blågula åkarna förnekar 22-åringen.

- Inte alls. Det är inget jag märkt av i alla fall. Snarare har det varit sporrande och drivit oss till att satsa hårdare.

Förklaringen till att det gått så bra är att Bäck, enligt egen utsago, har ”tränat hårt, åkt mycket skidor och planerat noggrant” hur han ska göra för att nå resultat. Frågan är hur lång det kan räcka i OS.

– Jag vet att jag kan åka snabbt. I världscupen har jag varit näst och tredje snabbast i åk. På OS vill jag få till två bra åk. Då kan allt hända. Och klarar jag det kan jag inte vara annat än nöjd.

- Men samtidigt känner jag mig trygg och avslappnad inför tävlingarna. Det är det inte nu som jag ska vara som bäst. Ideal ålder har jag istället om fyra år, när OS går i Sotji.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Succéhästen avled vid världscupfinalen

Ett ja och två nej till VM-spel

1 timme sedan
Grundserien i NHL-ishockey är slut och flera svenskars lag är utslagna. Då börjar de svenska stjärnorna lämna VM-besked till Tre Kronor. Ett positivt besked får förbundskapten Sam Hallam från André Burakovsky.

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

Köpte NHL-lag för 10 miljarder – stort intresse

idag 01:52
Flytten av NHL-laget Arizona Coyotes till Salt Lake City kan bli lyckad. Affären på motsvarande 10 miljarder kronor hann knappt avslutas förrän ansökningar om säsongsbiljetter strömmade in. 11 000 av 12 000 platser är redan bokade.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.