Högriskmatch mot Israel i Davis Cup

Hotbilden stor mot DC-laget som möter Sverige i Malmö i mars.


Den 6-8 mars ställs Sverige mot Israel i Davis Cup-tennisen. Efter det upptrappade kriget mellan Israel och Hamas bedöms mötet som politiskt laddat och en verklig högriskmatch, skriver Svenska Dagbladet.

– Situationen är självklart mycket oroande, säger evenemangschefen Per-Olov Bergqvist till SvD.

Kriget i Gaza har redan lett till hot mot israeliska idrottsmän, och det är ingen vild gissning att landets Davis Cup-lag beräknas bli en måltavla för många av dem som fördömer Israels agerande i kriget.

Polisens underrättelsetjänst i Malmö arbetar sedan några dagar med att kartlägga vilka hotbilder som kan bli verklighet i samband med DC-matchen i Baltiska hallen 6–8 mars.

– Det som hänt förändrar upplägget av vårt arbete och vår taktik men hur kan jag inte gå in på, säger Thim Gren, vikarierande kommissarie på citypolisen i Malmö till SvD.

Sverige står som arrangörsland och är därmed ansvariga för israelernas säkerhet i samband med matchen, frågan är om den går att garantera?

– Situationen har försvårats under de senaste veckorna. Ett problem är att israelerna kommer vara i Sverige under längre tid än de tre dagar matchen spelas och det kräver ett stort säkerhetsarbete.

Om israelerna anser att Sverige inte uppfyller säkerhetskraven kan de begära att matchen flyttas. Men det är föga sannolikt att Internationella tennisförbundet (ITF) skulle bevilja en sådan begäran.

För fem år sedan begärde Danmark att lagets bortamatch mot Algeriet skulle flyttas just av säkerhetsskäl. ITF sa nej, Danmark lämnade walk over och degraderades efter det av internationella förbundet.

Thim Gren menar att Baltiska Hallen inte är helt säker.

– Det är väl inte den mest lämpliga arenan men det gäller å andra sidan flertalet idrottsarenor där det finns många in- och utgångar, säger Gren.

I nästa vecka träffas representanter för ITF, Svenska tennisförbundet och Malmö stad för att diskutera främst säkerhetsarrangemangen kring matchen.

– Mötet är inplanerat sedan länge men frågeställningarna blir nu andra än de vi planerade från början. Vi står inför en mycket svår situation, säger Per-Olov Bergqvist.

Israel spelade Davis Cup första gången 1949 och vid inte mindre än sju tillfällen har laget vunnit på walk over. Sveriges lag har inga planer på att göra en liknande politisk markering.

– Det finns inte på kartan, säger Svenska tennisförbundets generalsekreterare Henrik Källén. Man måste se sport och politik var för sig. Det sa jag även inför Peking-OS och det står jag fast vid, säger Källén till SvD.

Idrotten har dock inte alltid varit befriad från politisk inblandning, vilket de svenska DC-matcherna mot Rhodesia 1968 och Chile 1975 varit exempel på.

Man kan nog räkna med att krav om en bojkott kommer höras från många håll inför mötet mot Israel i mars.

Hoola Bandoola Bands "Stoppa Matchen" om Sverige-Rhodesia 1968:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett ja och två nej till VM-spel

1 timme sedan

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

NHL: Arizona flyttar till Utah

idag 01:52
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.