Lekstuga i handbolls-VM

Sverige inledde med att mosa Kuba med 41-14. Kantspelarna glänste.

Om nervositeten var stor inför första avkastet i handbolls-VM så var samtliga svenska hjärtan desto lugnare efter bara några minuter. Sverige åt fullständigt upp Kuba och ledde med 11-3 efter bara en kvart. Kubanerna verkade tagna av stundens allvar och var uddlösa i det offensiva spelet. Med 19-7 i paus kunde den svenska koncentrationen redan då flyttas till söndagens match mot Sydkorea.

– Trodde att Kuba var lite bättre. Vi fick bra grepp så det blev ingen riktig match. Men i början är det skönt med en match som rinner på, säger Lukas Karlsson, som gjorde ett piggt inhopp, till TV4.

Premiärmatchen får ses som en uppvärmning inför fortsättningen av mästerskapet, men trots den svaga värdemätaren visade ett par spelare framfötterna och god form. Kantspelarna, Jan Lennartsson och Jonas Källman, öste in mål och missade ytterst få lägen. Lennartsson hade efter en kvart exempelvis redan gjort sex mål. Svenskarna var helt enkelt bättre i allt och andra halvleken blev bara värre. Kubas försvar var många gånger helt uppsnurrat och vägen till mål var vidöppen.

Förbundskaptensparet Ola Lindgren och Staffan Olsson gick hejvilt runt på folk i det svenska laget. I mål fick Per Sandström och Johan Sjöstrand stå var sin halvlek och passande nog släppte de in sju mål var.

Men redan i morgon, söndag, börjar alltså den svåra delen av VM. Sydkorea överraskade värdlandet Kroatien ordentligt i gårdagens match och var mycket nära poäng i 26-27-förlusten.