Kroatien blev för tunga

Trots förlusten med 30-26 höll Sverige spelet jämnt med hemmanationen.

Sista gruppspelsmatchen i handbolls-VM handlade om placering. Kanske ska Sverige vara tacksamma för att det inte handlade om mer än så. Världs- och hemmanationen Kroatien, med 12 000 fans i ryggen i Spaladium Arena, blev trots starkt svenskt spel för tunga för de blågula.

Matchen började positivt för svenskarna som tidigt hade en 4-2-ledning att gå på. Kroaterna kände uppenbarligen pressen på sig redan då och skickade in världsstjärnan Ivano Balic som bänkade från start. Med honom på plan gjorde kroaterna tre raka mål till den vilda hemmapublikens glädje. Lika tyst som det blev när svenskarna gjorde mål, lika mycket steg arenans tak då hemmalaget nätade.

Lagen följde varandra målmässigt under hela första halvlek och halvtidssiffrorna 14-13 till Kroatien får ses som speglande av matchbilden – tempohögt spel med full satsning offensivt från båda sidor.

– Ja, det är jämnt. Det kunde ha varit vi som ledde med ett. Nu får vi köra järnet i andra i stället, sade Jonas Larholm till TV4.

De svenska förbundskaptenerna, Ola Lindgren och Staffan Olsson, fortsatte sin vana trogen att rotera mellan de tre målvakterna i truppen. Från start stod Andreas Palicka, och även om dennes spel inte nådde några högre höjder var det nog ett misstag att byta in Johan Sjöstrand inför den andra halvleken. Kroatien drog nämligen i från direkt till en tremålsledning, ett avstånd som höll i sig resten av matchen. Slarvigt svenskt spel och hyperfarliga kroater på linjen var de främsta anledningarna till att andra halvleken utvecklade sig så som den gjorde.

Sverige kom inte närmare än underläge med 21-23 innan hemmanationen ryckte på nytt. Innan slutresultatet 26-30 spikades byttes första halvlekens målvakt Palicka in på en kroatisk straff – och räddade. Vem vet hur det hade gått om Palicka hade fått fortsatt förtroende även i andra halvlek...