Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Favoriternas natt i Australien

Sport | 20/01/2009 14:10

Systrarna Williams, Murray, Blake och Tsonga enkelt vidare. "Jag fick gåshud".

Första omgången i de stora Grand Slam-turneringarna innebär sällan någon större spänning. Årets Australian Open är verkligen inget undantag. Inte en enda riktig favorit har hittills tappat något set.

På damsidan spelade båda systrarna Williams sina inledande fighter natten till tisdagen. Mot mediokert motstånd vann de båda lika simpelt. Serena med 6-3, 6-2 mot kinesiskan Meng Yuan och Venus över tyskan Angelique Kerber med 6-3, 6-3. Tillsammans har de mörkhyade systrarna, som tillhör Jehovas vittnen, vunnit 16 Grand Slam-titlar – nu stormar de mot den sjuttonde. På grund av deras religiösa tro fick de inte vara med och rösta fram Barack Obama som USA:s första svarta president. Men glädjen var ändå enorm inför presidentens installation.

– Det här är en historisk tidpunkt i den amerikanska historian. Jag såg det på teve innan jag skulle spela i dag och när jag tittade på min arm hade jag praktiskt taget fått gåshud, sade hon enligt den Floridabaserade tidningen SunSentinel.com.

Även den toppseedade ryskan Jelena Dementjeva gick vidare. Hon fick dock slita lite mer än de andra stora namnen för att besegra tyskan Kristina Barrois med 2-1 i set.

På herrsidan gick James Blake vidare efter 6-4, 6-3, 7-5 mot kanadensaren Frank Dancevic. Först i tredje set vaknade Dancevic till och bjöd på motstånd. Stämningen var stundtals het och båda spelarna drog var sin gång hårda bollar mot varandra utan att be om ursäkt.

Andy Murray gick vidare då rumänen Andrej Pavel gav upp i andra set. Ställningen då var 6-1, 3-1 till Murray, så någon vidare match hade det nog ändå inte blivit.

Förra årets finalist, fransmannen Jo-Wilfried Tsonga, spelade snabbt bort argentinaren Juan Monaco med 6-4, 6-4, 6-0. Tsonga spelade stabilt med enorma tempoväxlingar på flera bollar. Formen ser fin ut, men ska han nå final i år igen krävs det ändå att ett par nivåer ytterligare nås i hans spel.

Hemmaspelaren och förre världsettan Lleyton Hewitt är på dekis. Det var länge sedan den höftopererade australiensaren nådde några större framgångar, och frågan är hur länge det dröjer innan han går i pension. Första omgången i det pågående Australian Open förlorade han mot chilenaren Fernando Gonzalez efter 3-6 i avgörande, femte set.

Se en sammanfattning från Australian Open – dag ett

Skrivet av: